Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията в Зимбабве провали пресконференция на опозиционния лидер

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицаи с палки и щитове осуетиха пресконференция на опозиционния лидер в Зимбабве Нелсън Чамиса, който твърди, че президентските избори са опорочени, предаде Асошиейтед прес.

Полицията изгони журналистите без да даде обяснения. Самият Чамиса така и не се появи, но после заяви пред медии, че обявява "ден на траур" за демокрацията.

Свободата на словото е неотменима част от "новото Зимбабве", заяви избраният за президент на страната Емерсън Мнангагва по повод инцидента, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Сцените днес нямат място в нашето общество и ние спешно ще разследваме нещата, за да разбере какво точно се е случило", написа Мнангагва в "Туитър". "Ние спечелихме изборите свободно и честно и няма какво да крием и от какво да се боим. Всеки има право да се обръща към медиите по всяко време", добави той.

Централната избирателна комисия обяви, че президентът Емерсън Мнангагва - бивш сподвижник на дългогодишния лидер Робърт Мугабе, е спечелил с малка преднина произведените в понеделник избори.

Опозицията обеща да оспори пред съда резултатите от изборите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна