Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредна жертва на пожарите в Северна Калифорния

Снимка: ЕПА/БГНЕС

 Още една жертва взеха бушуващите пожари в Северна Калифония. Белият дом заяви, че президентът Доналд Тръмп е одобрил декларация за бедствено положение и възнамерява да помогне на опустошените райони в битката с огнената стихия, която продължава втора седмица. 

Работник е загинал в горския пожар в Северна Калифорния, където екипите огнеборци продължават с опитите да овладеят многобройните стихии. Още стотици жители са принудени да се евакуират.

Служителят на "Pacific Gas and Electric" е претърпял смъртоносни изгоряния след като е катастрофирал в западния край на "Carr Fire". Той е седмата жертва в разрушителните пожари, които бушуват в района дни наред и въпреки, че с тях се борят хиляди, все още няма надежда за овладявянето им. Разрушенията са огромни, а картината е апокалиптична.

Армията от огнеборци в момента е концентрирала усилията си южно от Орегон. Преди ден губернатор Джери Браун призова Белия дом да осигури допълнителна помощ, тъй като прогнозата е за още горещи и ветровити дни, а това означава допълнително разпалване на огнените стихии. В момента горят 17 огромни пожара в Калифорния, а бедствието е шестото най-голямо в историята на щата. Междувременно президентът Доналд Тръмп одобри тазисутрин декларация за бедствено положение. По този начин се осигурява достъп до федералните фондове за подпомагане на засегнатите райони.

“Президентът се отнесе добре с нас и ни помага в това бедствие, така че се надявам да имаме напредък", каза губернатор Браун. "Трагедиите обединяват хората, коментира той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени