Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на годината ще заработи изцяло нов електронен регистър за хората с увреждания

| обновено на 08.08.18 в 19:09
Томислав Дончев
Снимка: БГНЕС


До края на годината ще заработи изцяло нов електронен регистър за хората с увреждания. Ангажиментът пое вицепремиерът Томислав Дончев след срещата при премиера с майките на деца с увреждания и представителните организации.  Постигнато е съгласие финансова помощ да получават всички хора с над 50 процента увреждания, както и предоставянето на помощните средства поетапно да се поеме от Министерството на здравеопазването и НЗОК. 

Новият регистър трябва да надгради съществуващия към Агенцията за хората с увреждания. Той  ще бъде обединение на наличната информация в МЗ, НЗОК, Министерството на образованието, общините, служба ГРАО. Целта е на едно място да има данните за всеки човек с увреждане. Това ще улесни индивидуалната оценка на потребностите и определянето на личната финансова помощ.

Ангажимента за регистъра пое вицепремиерът Томислав Дончев след вчерашните разговори с майките на децата и представителните организации на хората с увреждания, които настояваха за единната информационна система. Той обясни: 

"Eдва ли е панацея, но би подредило нещата и би било ясно, включително, когато бюджетираме нови мерки. Да не коментираме, че би било улеснение за самия човек, защото всеки на база един потребителски профил може да види какво има за самия него в системата".

Мая Стоицева от майките на деца с увреждания допълни:

"Направи се проверка за изразходваните дотук средства за неефективния регистър".

Здравният министър е поел ангажимент предоставянето на помощните средства да се поема от здравната каса и неговото ведомство. Адриана Стоименова от представителните организации:

"Нашата обща цел е да има стандарти, контрол на качеството, контрол на ценообразуване, така че публичният ресурс, който се отпуска, да бъде прозрачен и техническите помощни средства в най-висок стандарт, които са необходими за хората с увреждания, да бъдат за тях. По отношение на финансовата подкрепа - няма да бъде за сметка на личната помощ и ще остане за всички правоимащи лица с решение от ТЕЛК над 50 процента".

Министър Бисер Петков потвърди, че финално в края на седмицата ще се разгледа още веднъж новият закон за хората с увреждания, следва финансова оценка, публикуване за обществено обсъждане в края на този месец и приемане от правителството до края на септември. Предвижда се и реформа в агенцията за хората с увреждания.

В новия бюджет ще има повече пари за хората с увреждания, обяви премиерът Бойко Борисов преди срещата в Министерския съвет:

"В новия бюджет, когато го приемем, със 150 млн. повече ще има в тази система. Оттук нататък всяка следваща година, ако работим така, както в момента, може да се осигурява допълнително. Не съм виновен аз, че миналата година платихме 6,7 млрд. – 3,7 млрд. за КТБ, 1,2 млрд. за руските реактори, 1,3 млрд. за американските централи. Платихме ги като попове, всички данъкоплатци".

Новият регистър трябва да започне да функционира до края на годината и да е достъпен с персонален код. Така всеки ще може да следи каква е наличната за него информация. Правителството планира допълнително да автоматизира и процеса по предоставяне на небходимите медицински и  други документи за определяне степента на неработоспособност от ТЕЛК.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени