Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличаване на китайските валутни резерви до 3,118 трлн. долара въпреки търговското напрежение със САЩ

Валутните резерви на Китай се увеличиха изненадващо през юли, въпреки че притесненията около ескалиращото търговско напрежение между Вашингтон и Пекин причиниха сериозна нестабилност на китайските финансови пазари, съобщава Ройтерс.

Резервите на втората по сила икономика в света се увеличиха през миналия месец с 5,82 млрд. долара до 3,118 трлн. долара в сравнение с доста по-слабото им повишение с 1,51 млрд. долара през юни, показват данни на Китайската централна банка, докато очакванията на финансовите пазари бяха за тяхно понижение с около 12 млрд. долара към 3,1 трилиона. Стойността на златните резерви на Китай пък спадна през юли до 72,324 млрд. долара от 74,071 млрд. долара в края на юни.

От 14-и юни насам юанът се обезцени с цели 6,3% спрямо щатския долар в резултат на подновяване на страховете, че ескалиращото търговско напрежение със Съединените щати може да причини изтичане на капитали от страната - процес, който се забави през 2017-а година, когато властите в Пекин наложиха по-затегнат контрол на движението на капитали.

Трябва да се има предвид, че през юли китайската валута отслабна за четвърти пореден месец, отбелязвайки на продължителния период на обезценка от началото на 2015-а година насам. Това принуди Китайската централна банка да обяви в петък, че от началото на настоящата седмица ще намали изискването за минимални резерви на финансовите институция до 20%, което помогна за известна стабилизация на местната валута.

Според анализатори и икономисти, изненадващото увеличаване на валутните резерви предполага, че Китайската централна банка не е използвала част от валутните си резерви, за да ограничи обезценката на юана, която поне на теория компенсира част от негативния ефект от наложените от САЩ високи мита върху вноса на китайския стоки.

Държавната администрация за чуждестранна валута (SAFE) към централната банка на Китай посочи, че валутните резерви и задграничните капиталови потоци ще останат като цяло стабилни.

SAFE обаче отбеляза, че флуктуациите на юана са нараснали значително с оглед на интензификация от началото на 2018 година на глобалните търговски търкания и повишаващата се несигурност на международните финансови пазари.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна