Изложба в „Двореца”: Български шедьоври и олимпийски дух

Една голяма и впечатляваща изложба бе открита в „Двореца” на Националната галерия. Това е наистина първият дворец на българските князе (Александър Батенберг и Фердинанд) след Освобождението на България през 1878 г. А сега част от залите му са изпълнени с празничен дух, озарени от шедьоврите на някои от най-добрите български художници. Те са част от сбирката на известния спортист, колекционер и дарител Боян Радев. С тази изложба Радев отбелязва 50 годишнината на своята втора олимпийска титла по борба класически стил от Мексико-1968. По думите на големия състезател, по този повод той е поставил на първо място изкуството; в спортните среди годишнината от олимпийското злато ще бъде отбелязана през септември.

Снимка

С бурни ръкопляскания присъстващите на откриването посрещнаха Боян Радев и директора на Националната художествена галерия Слава Иванова.
Начинът, по който посрещнахте Боян Радев, сам по себе си е показателен, каза Слава Иванова. Разбира се, името на Боян Радев е знак. То е символ на гордост, символ на победа, символ на отстояване, символ на упоритост и самоотверженост. Тази вечер за всички нас е особен празник. Националната галерия отваря врати с една изложба,която представя за първи път така наситено и така богато колекцията на Боян Радев. Да, всички сме чували за Боян Радев, големия шампион. Както той самият обича да се шегува, но всъщност е истина: “аз съм национално богатство“. Да, той е национално богатство. Така е – два пъти олимпийски шампион, световен шампион. Но това е само част от неговия жизнен път в спорта. А останалата част е посветена на изкуството. Изкуството запълва живота му от момента, в който отваря очите си до мига, в който може би сънува картините – всички тези прекрасни произведения. И тъй като в Националната галерия винаги сме смятали, че всяка колекция е част от националната, ние широко отваряме врати за тази наистина блестяща сбирка.

Златю Бояджиев, „Бараците” (1964)Макар и много мащабна, изложбата има своите тематични акценти. Един от тях е творчеството на артистичната група „Бараците”. Това са Васил Бараков (1902-1991), Давид Перец (1906-1982) и Златю Бояджиев (1903-1986). В тяхното творчество българската живописна традиция по оригинален начин преминава към по-модерен израз.

Отделни зали са посветени на редица великолепни български художници, които могат да бъдат наречени национални класици: Васил Стоилов (1904-1990), Бенчо Обрешков (1899-1970), Илия Петров (1903-1975) и др.

Представени са и някои модернисти, като Жорж Папазов (1894-1972), работил предимно във Франция. И една любопитна подробност – на изложбата могат да се видят и картини от Сирак Скитник (Панайот Тодоров, 1883 – 1943), първия главен уредник на Българското национално радио. Преди да заеме този пост през 1935, той е вече известен като художник и писател.

Скъпи българи, много съм горд с вас, с тази вечер на откриването на моята колекция от различни автори – каза Боян Радев. Бъдете горди, че сте българи, уважавайте се и си помагайте. Аз нямам думи да благодаря, нямам думи да говоря повече, отколкото каза директорката на музея. И пожелавам на нея повече такива шедьоври да идват в тази галерия. И да бъде горда с онова, което прави за българското изкуство. Бъдете живи и здрави!

Това няма да е последната изложба от сбирката на Боян Радев в Националната галерия. В присъщия на колекционера леко загадъчен стил той каза, че скоро ще има нова изложба със също толкова картини, но от един автор.

Снимки: Венета Павлова и БГНЕС
Още от категорията
Анета Дръгушану

Голямата дама на българското изкуство

Художничката Анета Дръгушану се появява на нашата художествена сцена в началото на 60-те години. Още тогава новаторският характер на нейната живопис я нарежда сред големите български художници. Родена в село Поточ, Румъния, завършила Художествена академия в Букурещ при прочутия професор от европейски мащаб Корнелиу Баба, установила се в България със..

публикувано на 21.10.18 в 10:15

Събор на хумора в българския фолклор се провежда в с. Паламaрца

За пета поредна година в поповското село Паламaрца се провежда събор на хумора в българския фолклор. Събитието е под надслов „Който се смее, не старее" и се организира от местното читалище, община Попово и с подкрепата на Историческия музей в Попово. Секретарят на читалище „Искра“ Юлиана Петрова каза, че в конкурсната програма ще участват над 600..

публикувано на 21.10.18 в 08:41

Кюстендил е домакин на 50-годишната регионална изложба "Струма"

Поредното издание на регионалната изложба "Струма" събира 110 живописци, скулптори, графици от регионите Кюстендил, Перник и Благоевград с повече от 220 творби. Този път домакин е кюстендилската галерия "Владимир Димитров-Майстора. Стартът на изложбата е през 1968 год, но се налагат две-три прекъсвания, особено в началото на демокрацията. Гилдията на..

публикувано на 21.10.18 в 01:12

Чешки филми и експозиция, посветена на Хан Тервел, привличат жителите и гостите на Ловеч

Две изложби по инициатива на областния управител Георги Терзийски бяха открити в Ловеч. Те са част от инициативата "2018 - година на културното наследство на Европа в област Ловеч" в рамките на Комуникационната стратегия на България за ЕС. Експозицията "Хан Тервел - спасителят на Европа" представя живота на един от най-великите български владетели в..

публикувано на 20.10.18 в 20:14
Туида

Започна Четвъртият средновековен събор „Помни славата“ в крепостта „Туида“ край Сливен

В крепостта „Туида“ край Сливен започна Четвъртият средновековен събор „Помни славата“ с демонстрации на военна конна езда „джигитовка”. В двудневната програма са включени над 20 формации, индивидуални участници и средновековен пазар.  Съборът съвпада с есенното преброяване на войските в средновековна България, каза директорът на античния комплекс Мая..

публикувано на 20.10.18 в 20:04

Четири киноповести на Бергман за четене

„При всичките си странности, религиозни и философски мании, Бергман е роден разказвач на истории, който по самата си природа е забавен, дори когато си е наумил да драматизира идеите на Ницше или Киркегор.“ Това пише през 2007 година за Ингмар Бергман не без доза хумор също толкова известния Уди Алън. Творчеството на шведския режисьор, което е познато по..

публикувано на 20.10.18 в 09:05

Почина поетът и преводач Димитър Стефанов

На 86-годишна възраст почина поетът и преводач Димитър Стефанов. Той е автор на 40 книги със стихове, есета и миниатюри. За своето творчество е носител на престижни наши и чуждестранни награди, сред които почетен доктор по литература на Световната академия за изкуство и култура, както и носител на най-високия словашки орден "Двоен бял кръст"...

публикувано на 19.10.18 в 18:27