Изложба в „Двореца”: Български шедьоври и олимпийски дух

Една голяма и впечатляваща изложба бе открита в „Двореца” на Националната галерия. Това е наистина първият дворец на българските князе (Александър Батенберг и Фердинанд) след Освобождението на България през 1878 г. А сега част от залите му са изпълнени с празничен дух, озарени от шедьоврите на някои от най-добрите български художници. Те са част от сбирката на известния спортист, колекционер и дарител Боян Радев. С тази изложба Радев отбелязва 50 годишнината на своята втора олимпийска титла по борба класически стил от Мексико-1968. По думите на големия състезател, по този повод той е поставил на първо място изкуството; в спортните среди годишнината от олимпийското злато ще бъде отбелязана през септември.

Снимка

С бурни ръкопляскания присъстващите на откриването посрещнаха Боян Радев и директора на Националната художествена галерия Слава Иванова.
Начинът, по който посрещнахте Боян Радев, сам по себе си е показателен, каза Слава Иванова. Разбира се, името на Боян Радев е знак. То е символ на гордост, символ на победа, символ на отстояване, символ на упоритост и самоотверженост. Тази вечер за всички нас е особен празник. Националната галерия отваря врати с една изложба,която представя за първи път така наситено и така богато колекцията на Боян Радев. Да, всички сме чували за Боян Радев, големия шампион. Както той самият обича да се шегува, но всъщност е истина: “аз съм национално богатство“. Да, той е национално богатство. Така е – два пъти олимпийски шампион, световен шампион. Но това е само част от неговия жизнен път в спорта. А останалата част е посветена на изкуството. Изкуството запълва живота му от момента, в който отваря очите си до мига, в който може би сънува картините – всички тези прекрасни произведения. И тъй като в Националната галерия винаги сме смятали, че всяка колекция е част от националната, ние широко отваряме врати за тази наистина блестяща сбирка.

Златю Бояджиев, „Бараците” (1964)Макар и много мащабна, изложбата има своите тематични акценти. Един от тях е творчеството на артистичната група „Бараците”. Това са Васил Бараков (1902-1991), Давид Перец (1906-1982) и Златю Бояджиев (1903-1986). В тяхното творчество българската живописна традиция по оригинален начин преминава към по-модерен израз.

Отделни зали са посветени на редица великолепни български художници, които могат да бъдат наречени национални класици: Васил Стоилов (1904-1990), Бенчо Обрешков (1899-1970), Илия Петров (1903-1975) и др.

Представени са и някои модернисти, като Жорж Папазов (1894-1972), работил предимно във Франция. И една любопитна подробност – на изложбата могат да се видят и картини от Сирак Скитник (Панайот Тодоров, 1883 – 1943), първия главен уредник на Българското национално радио. Преди да заеме този пост през 1935, той е вече известен като художник и писател.

Скъпи българи, много съм горд с вас, с тази вечер на откриването на моята колекция от различни автори – каза Боян Радев. Бъдете горди, че сте българи, уважавайте се и си помагайте. Аз нямам думи да благодаря, нямам думи да говоря повече, отколкото каза директорката на музея. И пожелавам на нея повече такива шедьоври да идват в тази галерия. И да бъде горда с онова, което прави за българското изкуство. Бъдете живи и здрави!

Това няма да е последната изложба от сбирката на Боян Радев в Националната галерия. В присъщия на колекционера леко загадъчен стил той каза, че скоро ще има нова изложба със също толкова картини, но от един автор.

Снимки: Венета Павлова и БГНЕС
Още от категорията

„Форми на духа“ в галерия Arsenal of art

Живописна интерпретация на седемте чакри в човешкото тяло - това е основната концепция в изложбата „Форми на духа“ на Ралица Стайкова в галерия Arsenal of art. Седемте картини носят имената на всяка от седемте чакри, в съобразени с основните цветови тонове и значение на чакрите, каза в интервю за Радио Пловдив Ралица Стайкова, но това е художествен..

публикувано на 17.08.18 в 12:23

Наталия Делева видя и описа невидимите хора в едноименния си дебютен роман

Срещаме ви с Наталия Делева и отсега ви каним на среща и представяне на дебютния ѝ роман Невидими . Той беше номиниран в Деветия  национален литературен конкурс  Развитие, получи съпътстваща награда в категория проза за дебютна литература  Южна пролет 2018 г . и  Номинация за  Роман на годината на 13 Века България 2018 . Наталия в..

публикувано на 17.08.18 в 11:21

Холивудски актьор вдига сватба по български в Жеравна

В село Жеравна започва Международният фестивал на фолклорната носия. Десетки ще бъдат облечени с пъстри носии от цяла България. В предаването „Преди всички“ организаторът на фестивала и ръководител на Ансамбъл „Българе“ Христо Димитров разказа какво още може да се види: „Това, което е нещо, което няма как да се повтори на някой друг фестивал,..

публикувано на 17.08.18 в 11:08

Шансът и ефектът на мултилингвистичните разследвания

Този фичър в 2 части е продукт на журналистическо разследване, извършено в напрегната и сложна ситуация. То събра фрагментите на казус, който се разви на особено чувствителна и драматична територия - семейство с   2 деца, чиято майка е гражданин на една държава, а чийто баща е гражданин на друга. Неговата предистория е история за една любов,..

публикувано на 17.08.18 в 10:20

В приказния стъклен свят на Момка Пеева

Стъклени накити, предмети и произведения на изкуството греят с щедрата палитра на художник благодарение на една българка, която емигрира в Съединените щати с единствената мечта... да бъде баба. Ала двайсет години по-късно фирмата й за цветове край Сиатъл процъфтява, благодарение на богатите нюанси на стъклото и изящните творби на артисти от..

публикувано на 17.08.18 в 10:17

Новите находки от Перперикон разказват истории от 13 - 14 век

Днес пред журналисти ще бъдат представени най-новите находки от разкопките на Перперикон от екипа на проф. Николай Овчаров. Изминаха  19 години от проучването на гигантския скален град с неговата 7-8-хилядигодишна история. Три месеца вече текат разкопките на южната част на Перперикон, където преди 3 години излезе най-голямата раннохристиянска..

публикувано на 17.08.18 в 09:57

Започват традиционните празници в Рудозем и в Доспат

В две смолянски общини започват традиционните празници. В Рудозем ще отбележат Денят на миньора, а в Доспат – Съборът на чешмарите. Официалното откриване на Деня на миньора в община Рудозем ще бъде тази вечер с рязане на лента от кмета Румен Пехливанов на обновения площад. Програмата предвижда концерти, а в събота ще има детско шоу "Кой е..

публикувано на 17.08.18 в 04:58