Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът на Украйна Микола Балтажи получи орден "Мадарски конник" първа степен

Снимка: БТА

Посланикът на Украйна в България Микола Балтажи получи орден „Мадарски конник“ първа степен. Президентът Румен Радев връчи държавното отличие на Балтажи за заслугите му за развитието на двустранните отношения между България и Украйна.

„Традиционно приятелските отношения между Украйна и България имат здрава основа. Това е наличието на най-голямата исторически формирала се диаспора в чужбина – украинската – над 200 000 българи. Нашите отношения придобиха нов импулс след категорично заявената европейска и евроатлантическа ориентация на Украйна. И от миналата година вече имаме пречупване на негативната тенденция на спад на стокообмена между двете страни“, заяви президентът.

Н.Пр. Микола Балтажи, чийто мандат в България приключва, благодари на страната ни за подкрепата за европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна. 

"Преди няколко дни със съпругата ми посетихме родното място на нашите предци, живописния планински град Твърдица. След 182 години аз се върнах в тяхната земя. Оставям прекрасната България с невероятни спомени и топли чувства. Най-много ще ми липсват прекрасните планини зелени, приятелите и обикновените, гостоприемни хора, които в ежедневните си разговори нееднократно са изразявали солидарността с Украйна и с украинците, защото приятел в нужда се познава“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна