През второто тримесечие британската икономика изпревари по растеж еврозоната

Растежът на британската икономика се ускори слабо през второто тримесечие спрямо началото на годината, успявайки да надмине растежа на еврозоната, показват предварителни данни на официалната британска статистика ONS. Подкрепа за представянето на икономиката на Острова през трите месеца до края на юни оказа по-добрият растеж на потребителските разходи с оглед на необичайно топлото време и солидните продажби на дребно по време на Световното футболно първенство, провело се в Русия, както и експанзията в строителния сектор, който пострада сериозно през първото тримесечие в резултат на много тежките зимни условия (необичайните силни снежни бури и голям студ в началото на годината).

Брутният вътрешен продукт на Острова се разшири през периода април - юни на 2018 година с 0,4% спрямо първото тримесечие, когато нарасна с 0,2%, оправдавайки осредните прогнози на финансовите пазари. По този начин британската икономика успя да надвиши растежа от 0,3% в рамките на еврозоната.

На годишна база растежът на БВП на Великобритания се подобри леко през второто тримесечие до 1,3% от 1,2% в началото на годината, когато беше отчетено най-слабото представяне на икономиката на Острова от второто тримесечие на 2012 година насам.

Трябва да се има предвид, че британската икономика се забави след проведения през 2016-а година референдум в подкрепа на излизане на Обединеното кралство от ЕС, като се очаква слабото представяне да продължи и занапред с оглед на наближаващата официална дата на Брекзит на 29-и март 2019-а година.

Според ONS основен двигател за икономическият растеж през второто тримесечие беше сектора на услугите, който нарасна с 0,5% спрямо първото тримесечие, когато се повиши с 0,4 на сто. По този начин секторът на услугите, който формира 79,6% от БВП, допринесе с 0,4 процентни пункта за общия икономически растеж. Разходите на домакинствата, които са съществена част от сферата на услугите, се увеличиха с 0,3% след повишение с 0,2% в началото на годината, допринасяйки с 0,2 процентни пункта към растежа на БВП. На годишна база обаче потребителските разходи се повишиха с едва 1,1%, отбелязвайки най-слаб растеж от началото на 2102-а година насам.

Нетната търговия обаче отне цели 0,8 процентни пункта от растежа през второто тримесечие, тъй като британският износ се сви с цели 3,6%, докато вносът се понижи доста по-скромно с 0,8 на сто.

В същото време индустриалното производство се понижи с цели 0,8%, отбелязвайки най-солидно понижение от последното тримесечие на 2012-а година, след като през първото тримесечие отбеляза растеж от 0,4 на сто. По този начин производството, което формира около 14,0% от БВП, отне през второто тримесечие 0,1 процентни пункта от икономическия растеж на страната.

Подкрепа за икономическата експанзия оказа и строителството, което се увеличи с 0,9%, както и бизнес инвестициите, които нараснаха с 0,5% след спад с 0,4% в началото на годината. На годишна база обаче бизнес инвестициите се повишиха с едва 0,8%, отбелязвайки най-слаб растеж от края на 2016-а година.

Въпреки слабото подобрение на икономическия растеж през второто тримесечие, днешните данни на ONS е малко вероятно да вдъхнат увереност на членовете на Английската централна банка, които на заседанието през миналата седмица взеха решение да повишават основната британска лихва до 0,75% въпреки оставащите в сила опасения около преговорния процес с ЕС за Брекзит.


Още от категорията

Петролът тръгва надолу в очакване на санкциите на САЩ срещу Иран

По-малко от две седмици до влизането в сила на петролните санкции на САЩ срещу Иран анализаторите коригират своите прогнози, които преди дни залагаха на цени на петрола от порядъка на 100 долара за барел. Оценките на ОПЕК са, че през 2019 г. търсенето ще намалее от сегашните 1,54 млн. барела дневно до 1,36 млн., а конкурентни на картела..

публикувано на 19.10.18 в 15:07
Така ще изглежда новата летяща кола.

Американска компания записва желаещи за летящ автомобил

Американската компания Terrafugia обяви, че вече записва желаещи за закупуването на летящия автомобил Transition, чието производство започвало през 2019 година. За момента не се съобщава цената на хвърчащото возило, но желаещи да го притежават не липсват. Компанията представи първия си прототипи на кола-самолет още през 2010 година...

публикувано на 19.10.18 в 14:42

Ръст на икономиката през следващата година са очакванията на бизнеса

Бизнесът очаква ръст на икономиката и доходите през следващата година. Асоциацията на индустриалния капитал прогнозира ръст на брутния вътрешен продукт в размер на 3,8%. Повече от половината от анкетираните очакват през 2019 г. продажбите на предприятията да нараснат, а според 1/3 ще запазят нивата си от настоящата година.  Сходни са данните и..

публикувано на 19.10.18 в 13:40

Tesla Model 3 за 35 000 долара

В САЩ започна продажбата на Tesla Model 3 на цена от 35 000 долара, което е почти два пъти по-малко, отколкото на предишните модели на компанията, съобщава Bloomberg, позовавайки се на съобщение в Twitter на основателя на „Тесла“ Илон Мъск. С отстъпките и отчитането на други стимули автомобилът може да бъде купен за 31 000 долара. Цената на..

публикувано на 19.10.18 в 11:39

Бъдещето идва още днес – „Аутомотив Форум и Експо София 2018”

Тези които мислят, че бъдещето е нещо длечно и неопределено, грешат! Всеки може да се убеди, че то идва още днес, ако посети   „ Аутомотив Форум и Експо София 2018”. Струва си да се види бъдещето отблизо! Изложението се помещава в „Интер Експо Център” в София и е отворено за посетители от 18 до 21 октомври . Връзката между хората, машините и..

публикувано на 19.10.18 в 10:20

Новите данъци за автомобилите няма да променят статуквото

Собствениците на по-нови автомобили ще бъдат по-ощетени от поправките в закона, въвеждащи по-голям данък за по-старите автомобили. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" Христо Христов, председател на Асоциацията на вносителите на автомобили. Според Христов с новоприетите поправки няма да бъде постигната целта за ограничаване на старите..

публикувано на 19.10.18 в 08:03

Форум за повишаването на доходите на българите ще се състои днес в Стара Загора

Дискусионен форум на тема „Повишаване на доходите на българите - граждани на Европейския съюз“ ще се състои днес в Стара Загора. Събитието се организира от Фондация „Петър Дертлиев“ и Фондация „Фридрих Еберт“. Участие са потвърдили народни представители, представители на синдикатите, бизнеса и неправителствени организации. В рамките на..

публикувано на 19.10.18 в 05:15