През второто тримесечие британската икономика изпревари по растеж еврозоната

Растежът на британската икономика се ускори слабо през второто тримесечие спрямо началото на годината, успявайки да надмине растежа на еврозоната, показват предварителни данни на официалната британска статистика ONS. Подкрепа за представянето на икономиката на Острова през трите месеца до края на юни оказа по-добрият растеж на потребителските разходи с оглед на необичайно топлото време и солидните продажби на дребно по време на Световното футболно първенство, провело се в Русия, както и експанзията в строителния сектор, който пострада сериозно през първото тримесечие в резултат на много тежките зимни условия (необичайните силни снежни бури и голям студ в началото на годината).

Брутният вътрешен продукт на Острова се разшири през периода април - юни на 2018 година с 0,4% спрямо първото тримесечие, когато нарасна с 0,2%, оправдавайки осредните прогнози на финансовите пазари. По този начин британската икономика успя да надвиши растежа от 0,3% в рамките на еврозоната.

На годишна база растежът на БВП на Великобритания се подобри леко през второто тримесечие до 1,3% от 1,2% в началото на годината, когато беше отчетено най-слабото представяне на икономиката на Острова от второто тримесечие на 2012 година насам.

Трябва да се има предвид, че британската икономика се забави след проведения през 2016-а година референдум в подкрепа на излизане на Обединеното кралство от ЕС, като се очаква слабото представяне да продължи и занапред с оглед на наближаващата официална дата на Брекзит на 29-и март 2019-а година.

Според ONS основен двигател за икономическият растеж през второто тримесечие беше сектора на услугите, който нарасна с 0,5% спрямо първото тримесечие, когато се повиши с 0,4 на сто. По този начин секторът на услугите, който формира 79,6% от БВП, допринесе с 0,4 процентни пункта за общия икономически растеж. Разходите на домакинствата, които са съществена част от сферата на услугите, се увеличиха с 0,3% след повишение с 0,2% в началото на годината, допринасяйки с 0,2 процентни пункта към растежа на БВП. На годишна база обаче потребителските разходи се повишиха с едва 1,1%, отбелязвайки най-слаб растеж от началото на 2102-а година насам.

Нетната търговия обаче отне цели 0,8 процентни пункта от растежа през второто тримесечие, тъй като британският износ се сви с цели 3,6%, докато вносът се понижи доста по-скромно с 0,8 на сто.

В същото време индустриалното производство се понижи с цели 0,8%, отбелязвайки най-солидно понижение от последното тримесечие на 2012-а година, след като през първото тримесечие отбеляза растеж от 0,4 на сто. По този начин производството, което формира около 14,0% от БВП, отне през второто тримесечие 0,1 процентни пункта от икономическия растеж на страната.

Подкрепа за икономическата експанзия оказа и строителството, което се увеличи с 0,9%, както и бизнес инвестициите, които нараснаха с 0,5% след спад с 0,4% в началото на годината. На годишна база обаче бизнес инвестициите се повишиха с едва 0,8%, отбелязвайки най-слаб растеж от края на 2016-а година.

Въпреки слабото подобрение на икономическия растеж през второто тримесечие, днешните данни на ONS е малко вероятно да вдъхнат увереност на членовете на Английската централна банка, които на заседанието през миналата седмица взеха решение да повишават основната британска лихва до 0,75% въпреки оставащите в сила опасения около преговорния процес с ЕС за Брекзит.


Още от категорията

БДЖ възлага обществена поръчка за 42 нови влака

БДЖ даде ход на открита процедура за възлагане на обществена поръчка за купуване на 42 нови пътнически влака. Прогнозната стойност на поръчката е 675 милиона лева без ДДС, съобщиха от компанията. Срокът за подаване на оферти е до 12 октомври, а отварянето им ще е на 15 октомври тази година.  Обхватът на поръчката включва 2 основни дейности - доставка..

публикувано на 17.08.18 в 21:59

Над един милиард евро са приходите от межународен туризъм за първите шест месеца на годината

Над 1 милиард и 300 милиона евро са приходите от международен туризъм в България през първите 6 месеца на годината, съобщи Министерството на туризма. 9,7 на сто е увеличението в сравнение с първата половина на 2017-а, сочат данните на Българската народна банка. Само за юни тази година постъпленията от международните туристически пътувания надхвърлят..

публикувано на 17.08.18 в 19:57

Прекратените полици на "Олимпик" са на стойност над 9 милиона

Прекратените полици от обявената в несъстоятелност кипърската застрахователна компания "Олимпик" са на стойност 9 млн. 350 хил. лв. Това обясни заместник-председателят на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн. В отговора си Агайн подчертава, че съгласно кипърското законодателство - договорите с "Олимпик" се прекратяват с назначаването на временен..

обновено на 17.08.18 в 18:49

Рязко влошаване на потребителските нагласи в САЩ до 11-месечно дъно в резултат на инфлацията

Доверието на американските потребители в икономическото развитие на страната се влоши изненадващо рязко през август до 11-месечно дъно отчасти поради опасения, свързани с високата инфлация в страната, показват предварителни резултати от проучване на агенция "Томсън-Ройтерс" и Университета на Мичиган. Индексът на потребителското доверие в САЩ..

публикувано на 17.08.18 в 17:42
Лясковец

НАП състави ревизионен акт на община Лясковец

Националната агенция за приходите състави ревизионен акт на община Лясковец, която дължи близо 200 хиляди лева за данък добавена стойност.  Кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова обясни: "Общината попада в хипотезата да се регистрира по ДДС. При регистрацията излизаме със задължения по ДДС, които трябва да внесем към държавата и правим..

публикувано на 17.08.18 в 17:30

Подновеният спад на турската лира провокира ново напрежение на европейските борси

Европейските фондови пазари стартираха петъчната търговия без ясна посока, но последвалият нов рязък спад на турската лира сякаш поднови инвеститорските притеснения, че тази валутна криза може да се разпространи и на останалите силно задлъжнели развиващи се пазари и да причини проблеми на европейските банки, имащи големи кредитни експозиции в..

публикувано на 17.08.18 в 15:50

Ускоряване на годишната инфлация в еврозоната през юли до 2,1 на сто

През юли инфлацията в еврозоната се ускори на годишна база за втори пореден месец над целевото ниво на ЕЦБ, достигайки най-високо ниво от края на 2012-а година насам, показват неревизирани окончателни данни на Евростат. В същото време и потребителските цени в целия Европейския съюз се повишиха с най-силно темпо от декември 2012-а година,..

публикувано на 17.08.18 в 14:15