Eмисия новини
от 04.00 часа

Институт "Иван Хаджийски": Наблюдава се своеобразно постпредседателско безвремие

Снимка: БГНЕС

Политически анализ на института "Иван Хаджийски" прави извода, че в България се наблюдава "своеобразно постпредседателско безвремие". Липсва голяма цел и кауза, а социалните проблеми рязко вземат реванш над външнополитическите, смятат социолозите и политолозите от института.

В анализа се констатира още, че е налице усещане, че водещите политически субекти нямат план, нерешителни са дори кандидатите за нови играчи, а в ситуация на подготовка за местните и европейските избори усещането за лутане и несигурност се задълбочава.

На този фон план показа БСП с представянето на визия за България, но програмата им бе заглушена от нови скандали. Тезата, лансирана от социалистите, България да не влиза засега в еврозоната, показва, че консенсусът по членство във всички европейски структури, съществувал над две десетилетия, е под въпрос, твърдят от института.

Тяхната прогноза е, че рязко нарасналото обществено и политическо напрежение се нуждае от отдушници. Затова промени в Министерския съвет не са изключени.

Още от

Най-четени