Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спират обществената поръчка за доставка на препарати за чумата

| обновено на 10.08.18 в 19:16
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Възложената на компютърна фирма обществена поръчка за над 336 хиляди лева без ДДС за доставка на препарати за установяване на чума при дребните преживни животни ще бъде спряна. Това съобщи на извънредна пресконференция директорът на Агенцията по храните Дамян Илиев. Взетите до момента 8 хиляди проби ще се изследват в лаборатории в няколко европейски държави, като финансирането на тези изследвания ще бъде поето от Европейската комисия. 

Директорът на Агенцията по храните не видя проблем в това, че новосъздадена компютърна фирма ще вземе над 300 хиляди лева от държавата, за да достави диагностикуми за чумата и не спря поръчката.  

„Защото през цялото време мислех, че аз юридически съм прав“, каза той.

Премиерът Борисов обаче видя проблем и я спря. Сега България ще разчита на добрата воля на Еврокомисията и на европейските лаборатории за изследване на чумата. Защо още преди скандала не беше избран този елегантен и евтин вариант – на този въпрос отговори Илиев:

„Като сме видели зора е елегантният вариант, иначе те също нямаше да се навият да ни направят тази услуга, но пред възможността ние да не изследваме и да не се знае какво се случва на територията на Странджа, всички ще ни окажат съдействие. Това не е извиване на ръце, това е оперативност“, обясни директорът на Агенцията по храните Дамян Илиев.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов заяви, че ще провери защо създадена преди месец компютърна фирма е била избрана от Агенцията по храните да достави препарат, с който да бъде диагностицирана чумата по овцете и козите. Борисов каза:  

„Ако са направили такъв заход и такава работа, ще анулирам конкурса и ще ги изгоня. Това мога да ви обещая. Така че отговорът може да го получите до края на деня“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна