Тръмп ще удвои митата за вноса на стомана и на алуминий от Турция заради обезценяващата се лира

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е разрешил да се удвоят съществуващите митнически тарифи за вноса на стомана и алуминий от Турция в резултат на днешната драматична обезценка на турската лира.

Според негово послание в Туитър, новите мита за вноса на турски алуминий ще достигнат 20%, а на вноса на стомана - цели 50% на фона на валидните за останалите държави мита на нива съответно от 10% и от 25%.

Тръмп написа, че това негово решение е факт, тъй като "турската лира пада бързо надолу срещу нашия много силен долар!". Президентът на САЩ също така отбеляза: "Нашите отношения с Турция не са добри в настоящия момент!".

Коментарите на Тръмп "взривиха" допълнително турската лира, като тя вече се срива с около 20% спрямо долара само в рамките на днешната търговия, достигайки ново рекордно дъно от 6,7960 лири за един щатски долар. Еврото пък вече поскъпва в рамите на деня с над 18% към рекорден връх от 7,6100 турски лири.


Още от категорията
турски лири

Опит за възстановяване на турската лира след бруталната ѝ обезценка през последните дни на търговия

Турската лира бележи добър отскок спрямо долара и еврото в началото на европейската търговия във вторник, парирайки част от бруталната си обезценка от края на миналата и началото на настоящата седмица. Подкрепа за днешното поскъпване на лирата оказва поетият от Турската централа банка ангажимент да осигури достатъчна ликвидност на междубанковия..

публикувано на 14.08.18 в 11:37

Акциите на европейски компании бележат ръст

Акциите на европейски компании бележат ръст, след усилените продажби през последните два дни заради ситуацията с турската лира. Вчера еврото регистрира най-ниската си стойност спрямо долара за тази година, а най-силно засегнати бяха европейските банки.  Причината за частичната нормализация са уверенията от правителството и централната банка на южната..

публикувано на 14.08.18 в 11:18

Германската икономика премина на по-висока от очакваното предавка през второто тримесечие

Икономическата експанзия на Германия се ускори по-силно от очакваното през второто тримесечие на настоящата година в резултат на по-големи по размер разходи на домакинствата и на държавните разходи, показват предварителни данни на немската официална статистика Destatis, които предполагат, че водещата европейска икономика набира скорост въпреки..

публикувано на 14.08.18 в 11:02

Продължаващо забавяне на китайския икономически растеж в началото на второто полугодие

Бизнес активността в Китай продължава да се охлажда в началото на третото тримесечие, като растежът на инвестиции се забави до най-ниско ниво от близо две десетилетия насам, показват данни на Националното статистически бюро, които предполагат, че втората по сила световна икономика е изправена пред нарастващи предизвикателства на фона на увеличаващото..

публикувано на 14.08.18 в 10:08
Евгений Кънев

Евгений Кънев: Фалит на Турция сериозно ще разклати някои от европейските банки

Турция има сериозен частен дълг към чужди банки в твърда валута. Сериозна е и уплахата на инвеститорите и на кредиторите в Турция, че с тази нездравословна политика, може би, няма да успеят да си върнат парите. Това каза икономистът Евгений Кънев в интервю за предаването „Преди всички“. "Всичко е въпрос на това колко бързо Ердоган..

публикувано на 14.08.18 в 09:42

Понижение на френската безработица през второто тримесечие до 9,1 на сто

Нивото на френската безработица се понижи през второто тримесечие, след като в началото на годината отбеляза известен растеж, показват данни на националната статистическа агенция Insee. Нивото на безработица във втората по големина икономика в еврозоната е спаднало през периода април - юни до 9,1%, докато очакванията на финансовите пазари..

публикувано на 14.08.18 в 09:37

К. Георгиева: Влизането в еврозоната няма да доведе до сериозно повишаване на цените у нас

Влизането в еврозоната няма да доведе до сериозно повишаване на цените в България, заяви в интервю за "Хоризонт" главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева. Тя е категорична, че още по пътя към валутния съюз страната ни ще укрепи допълнително икономическата и финансовата си система. Георгиева допълни, че разбира..

обновено на 14.08.18 в 08:40