Eмисия новини
от 05.00 часа

"Nord Stream 2" е подала заявка за алтернативен маршрут на Северен поток-2 в Дания

| обновено на 11.08.18 в 08:21
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията "Nord Stream 2" подаде заявка до датските власти за алтернативен маршрут на едноименния газопровод, който трябва да удвои доставките на руския природен газ през Балтийско море за Германия и Централна Европа, съобщи ТАСС.

Новият маршрут е не южно, както първоначалният, а северозападно от датския остров Борнхолм. По-дълъг е с 36 километра, но не преминава през датските териториални води, а само през изключителната икономическа зона на Дания и това прави невъзможно за властите в Копенхаген да блокират прокарването му.

Единственият акционер в "Северен поток 2" - "Газпром" чака без резултат вече 7 месеца външното министерство на Дания да се произнесе по южния маршрут на газопровода. По план строежът трябва да приключи в края на 2019 година. Освен руската страна, милиарди евро в проекта са вложили и енергийни компании от Германия, Франция, Австрия, Великобритания и Холандия.

Междувременно Русия обяви, че растежът на икономиката ѝ се ускорява, независимо от санкционния натиск от Съединените щати. Федералната служба на държавната статистика оповести предварителни данни, според които в периода от април до края на юни  брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 1,8 на сто спрямо същия период на миналата година. 

Още от