Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАСА изстреля сондата "Паркър", която ще "докосне" Слънцето

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската космическа агенция НАСА изстреля сондата "Паркър", която ще "докосне" Слънцето и ще изследва неговата корона. Мисията е определяна като историческа, защото има за цел да разкрие тайните на атмосферата около Слънцето и причините за опасните слънчеви бури.

Хиляди зрители проследиха точно в 3.31 часа изстрелването на сондата от космодрума Кейп Канаверал във Флорида. Сред тях беше и 91-годишният астрофизик Юджийн Паркър, на чието име е кръстен космическият апарат. Стартът на сондата беше отложен с един ден заради технически проблем, който се появи минути преди изстрелването й.

Сондата "Паркър", която е на стойност 1,5 милиарда долара, е с размерите на малък автомобил. Тя ще трябва да премине на 6,2 милиона километра от повърхността на Слънцето и да прекоси 24 пъти неговата корона по време на 7-годишната си мисия. Мисията на "Паркър" е да достигне възможно най-близко до "короната" - най-горния слой на слънчевата атмосфера, за да осигури на учените на Земята повече знания за лъченията на заредени частици, известни като "слънчев вятър", съобщи за Би Би Си доктор Ники Фокс от университета "Джонс Хопкинс":


"Досега не успяхме да достигнем в такава близост до нашата звезда, че на практика да я докоснем. Трябва да съберем данни от това място, където се случва мистерията, където законите на природата и физиката се пречупват. Това ще стори сондата "Паркър".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна