Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70% от децата в България са жертва на насилие в семействата си

| обновено на 12.08.18 в 18:36
Снимка: nmd.bg /Национална мрежа за децата/

70 процента от децата в България са жертва на насилие в семействата си, най-вече заради ниски оценки, твърдят от Синдиката на българските учители. Председателят на синдиката Янка Такева участва в среща с ръководството на партия АБВ, на която бяха обсъдени проблемите пред българското образование. От партията настояват за увеличаване на средствата за сектора от сегашните 3,6 на 5% от брутния вътрешен продукт. 

Агресията и към учениците, и към учителите е сред най големите проблеми на образованието, категорична е Янка Такева от учителския синдикат:

"60 процента от това насилие се дължи на това, че родителите имат претенции към поведение, свързано с оценките в училище".

За родителската агресия  към учителите:

"45 процента от учителите търпят насилие, както българският учител обича да казва от глезените родители или от тези, които не знаят какво искат".

Затова е необходимо ново увеличение на учителските заплати, които да достигнат поне 10 процента над средното за страната възнаграждение. 

Допълнителните средства за образование трябва да дойдат от справянето с контрабандата, горивата и цигарите, обясни лидерът на АБВ Румен Петков:

"Не бива над преодоляването на тези действия да се гледа само като на повишаване на пенсиите и повишаване на заплатите  в държавния сектор".

По високите постъпления в хазната трябва да бъдат насочвани приоритетно към два сектора:

"Да ни се размахва пръст:

"Ако утре не вдигнете  процента на бюджета за отбрана, ние ще ви напляскаме" - не, за нас най-важното е образованието и здравето на нацията," допълни Румен Петков.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна