Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Продължаващият срив на турската лира, причините и последствията от него са тема за местни и западни издания. Британският "Гардиън" изтъква, че стойността на лирата е спаднала с още 9 процента рано днес, а поради това еврото също е достигнало най-ниската си цена спрямо долара за тази година. Спадове има и в индексите на азиатските пазари.

Сривът на лирата продължава въпреки уверените изказвания на президента Ердоган, че процесът ще бъде обърнат с неуточнени мерки, допълва британското издание.

Пред "Хюриет" турският финансов министър Берат Албайрак обяви, че от днес турските институции ще предприемат нужното, за да успокоят пазарите. "Няма да се предадем", цитира "Миллиет" думите на Ердоган.

Според "Ню Йорк Таймс" както Турция, така и Русия се подготвят за предстоящ финансов хаос тази седмица. Основната причина за спора с Анкара е задържаният в Турция американски пастор Андрю Брънсън, а в ситуацията не помага, че Тръмп и Ердоган са твърдоглави лидери, коментира вестника.

Коментар в "Индепендънт" също изтъква сходствата между двамата и допълва, че авторитарните управления рано или късно стигат до сривове. "Колко време ще отнеме в Америка да се случи същото", се пита в материала.

Турция търси изход от ситуацията чрез нови съюзи, но Китай, Катар и Русия нямат финансовата сила да измъкнат Анкара, гласи анализ на "Файненшъл таймс".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна