Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата с турската лира продължава да се отразява негативно на борсите по цял свят

Драматичната обзценка на турската лира, която е в сила от края на предходната седмица насам, продължава да се отразява негативно на световните капиталови пазари и в частното на развиващите се пазари, като тези на Индонезия и на Южна Африка, които подобно на Турция, също разчитат силно на чуждестранни инвестиции.

Сутрешният първоначален нов срив на турската лира с над 10% към рекордни дъна около 7,2400 лири за един щатски долар, провокира драматична обезценка и на южноафриканския ранд също с близо 10 на сто спрямо американския долар.

Страховете, че кризата с турската валута ще се прехвърли и върху други развиващи се пазари, допринася за допълнително засилване на инвеститорското напрежение в глобален план на фона на оставащите в сила притеснения относно ескалиращите търговски търкания между двете водещи световни икономики в лицето на САЩ и Китай.

По-рано днес азиатските борси се оцветиха в червено, следвайки петъчния спад на европейските и на американските пазари на акции. Японският индекс Nikkei се срина с близо 2% в резултат и на рязкото поскъпване на йената с оглед на нейния статут на "валута-убежище" при наличието на по-сериозно напрежение на световните капиталови пазари. Китайският основен индекс Shanghai Composite приключи днешната търговия с по-скромно понижение от 0,34% след първоначален спад с 1,6%, индексът Hang Sang се понижи с 1,5%, южнокорейският Kospi – с 1,5%, австралийският ASX200 – с 0,42% и новозеландския NZX50 – с 0,73%.

Европейските борси също продължават да реагират негативно на турската финансова криза, като инвеститорите не изглеждат много впечатлени от предприетите от Централната банка на Турция мерки за овладяване на драматичната обезценка на местната валута.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,45% след петъчен спад с 1,1% и вече е с около 1,4% под негово ниво от началото на 2018 година. Френският индекс CAC40 се понижава с 90,35%, британският FTSE100 – с 0,54%, а италианският MIB – с 0,76%.

Германският индекс DAX 30 пък се понижават с 0,61% с оглед и на драматичният спад от над 11% на акциите на Bayer след новината от края на миналата седмица, че нейната дъщерна компания Monsanto е била осъдена от американски съд да плати 289,2 млн. долара по обвинение, че два нейни растителни хербицида причиняват рак.

Притесненията за експозициите на редица европейски банки в Турция, на фона на свободното падане на турската лира, продължават и днес да допринасят за натиск от продажби, на който е подложен целият банков сектор на Стария континент. Акциите на испанската банка BBVA се понижават с нови 2,82%, на италианската UniCredit – с 2,15% и на френската BNP Paribas – с 0,57%. В петък трите банки се разделиха с между 3% и 6% от пазарната капитализация, след като ЕЦБ изрази известни опасения относно техните кредитни позиции в Турция и поради това Единния надзорен механизъм на Централната банка ще следи внимателно тези техни експозиции.

Спад с цели 5,68% бележат и акциите на Air France KLM, след като нейният най-голям пилотски профсъюз заяви през уикенда, че са възможни нови стачни действия, ако не бъдат подновени преговорите с мениджмънта на компанията относно трудовите възнаграждения.

На другия полюс са акциите на United Internet AG, които поскъпват с 5,52%, след като интернет доставчикът и виртуален мобилен мрежов оператор съобщи за ръст с 32,4% на своята печалба и посочи, че обмисля да закупи 5G лиценз през следващата година.

Най-солидно е напрежението на Истанбулската фондова борса, където основният индекс BIST 100 се понижава с 4% с оглед на агресивни разпродажби на акции на турски банки. Акциите на Akbank се сриват в рамките на днешната търговия с около 16%, на Garanti Bankasi - със над 17%, на Is Bankasi - с 11,65% и на Yapi ve Kredi Bankasi - с близо 11 на сто. Трябва да се има предвид, че по-рано през деня беше преустановена временно търговията на голям част от турските банкови акции, тъй като беше надвишен дневния лимит при движените на техните цени.

Еврото също остава под натиск от продажби както спрямо щатския долар, така и спрямо другите две важни "валути-убежище" в лицето на японската йена и на швейцарския франка, тъй като участниците на валутния пазар продължават да реагират негативно на изразените от ЕЦБ в края на миналата седмица притеснения относно водещи банки от Испания, Италия и Франция и техните експозиции в Турция.

По-рано днес еврото удари нов 13-месечно дъно от 1,1365 долара, ново едногодишно дъно от 1,1287 франка и тримесечно дъно от 125,15 японски йени.

Британската лира също остава под натиск от продажби, тъгувайки се недалеч от петъчното 13-месечно дъно около 1,2723 щатски долара, на фона на продължаващото общо засилване на американския долар и с оглед на несигурността, дали Великобритания в крайна сметка ще успее да постигне търговско споразумение с ЕС преди официално да напусне съюза през март догодина.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна