Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успение Богородично е храмов празник на Троянския манастир

Снимка: Пламен Христов

Успение Богородично е храмов празник на Троянския манастир. На тържествената литургия в светата обител присъстваха патриарх Неофит и много миряни. Там бяха също премиерът и министри от кабинета .

Светата литургия в Троянския манастир беше отслужена от пловдивския митрополит Николай. 

По традиция на храмовия празник на светата обител беше и патриарх Неофит. Той присъства молитвено в храма и по време на светата литургия, която беше оглавена от пловдивския митрополит Николай, и поздрави вярващите с думите:

“Тези, които обичат нека да пристъпят свещените двери на Светата обител. Честит празник.“

Хиляди вярващи запалиха свещичка за здраве и се поклониха пред чудотворната икона на Света Богородица-Троеручица, донесена в манастира още през 16 век. С литийно шествие тя бе пренесена до параклиса на могилата край Светата обител, където е извършила първото си чудо.

"Това е празник, който е свързан, както с троянския манастир, така и с битността на нашия край и съзнанието на троянеца".

"Вече може би 15 години идваме. Първият път разбрах, че имам помощ, каквото си пожелах за мен и за децата ми се сбъдна."

За празника пристигна и премиерът Бойко Борисов, който провери как е извършен ремонтът на антимовото крило на светата обител, за който правителството отпусна 500 хиляди лева преди година.

"Само това ще кажа, което обещахме миналата година, сега минах да го видя. Мисля, че и на вас ще ви хареса. Патриархът също е доволен, правим църквите във Варна, в Бяла, в Русе и на много други места", каза Бойко Борисов.

Хиляди се поклониха пред чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица в Троянския манастир. 

Днес край Троянския манастир започна и традиционният панаир на занаятите, който води началото си още от 18 век.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна