Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп обвини екипа на спецпрокурора Мълър в лов на вещици

Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини екипа на специалния прокурор Робърт Мълър, разследващ предполагаемите връзки на предизборния му щаб с Русия, че се е поставил в услуга на Демократическата партия и се стреми да окаже влияние върху предстоящите междинни избори в страната през ноември, предаде БТА.

Според президента, който пусна серия записки в Туитър днес, разследването представлява „маккартизъм“, или „лов на вещици“, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес

„Мълър и цялата му група от озлобени демократи-главорези само си търсят белята. Те изпитват удоволствие от това да зачернят живота на други хора, а в същото време не желаят да разкриват действително (състояли се) корупционни действия в лагера на демократите – лъжи, уволнения, унищожени имейли и много, много други неща. Озлобените демократи на Мълър просто искат да повлияят на (предстоящите) избори. Те са позор за нацията“, писа президентът в Туитър.

Той взе повод от материал във вестник „Ню Йорк таймс“, който сравни юридическия съветник на президента Дон Макгън с Джон Дийн – адвоката на президента Ричард Никсън от времето на аферата Уотъргейт. Дийн тогава постепенно се обърна срещу президента и в голяма степен допринесе за неговата оставка, макар че това му костваше затворническа присъда.

Обвинявайки отново вестника в разпространение на фалшиви новини, Тръмп посочва, че за разлика от Дийн, неговият адвокат Макгън не е „плъх“ от ерата на Уотъргейт, и че той сам е разрешил на адвоката си да свидетелства пред разследването на Мълър, защото няма какво да крие.

Междувременно самият Дийн, вече в доста напреднала възраст (аферата Уотъргейт, довела до оставка на президента Никсън, се разрази преди 45 г.), е сред критиците на сегашния президент. Той също откликна на публикацията в „Ню Йорк таймс“ и писа в Туитър, че „Тръмп е тотално некомпетентен и съвсем се е оплел, опитвайки се да спаси кожата в „Русиягейт“.

„Съдбата никога не е благосклонна към некадърници, който го карат през куп за грош. За разлика от Никсън обаче, Тръмп няма да се оттегли доброволно и достойно“, написа още Дийн.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна