Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият адвокат на Тръмп се е съгласил да признае вината си по няколко обвинения

Майкъл Коен на излизане от Федералния съд в Ню Йорк
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият адвокат на Доналд Тръмп Майкъл Коен се споразумя с федералните прокурори и се предаде на ФБР. Той е разследван за финансови измами, включително и предполагаемата му практика да плаща на жени да мълчат за твърденията, че са имали връзка с настоящия президент. 

Условията на сделката все още не са ясни, но Майкъл Коен трябва да се яви на заседание на федерален съд в Ню Йорк, където се очаква да се признае за виновен. Междувременно той се предаде на ФБР, а от няколко дни юридическият екип на Коен преговаря за евентуалното споразумение.

Офисите на Коен бяха обискирани през април от федерални следователи, които проучиха финансовото му състояние, включително предполагаемата му практика да плаща на жени да мълчат за връзки с президента.

Подобен е случаят с порнозвездата Сторми Даниелс, на която се твърди, че са платени 130 000 долара. В обвинението се посочва и отделно плащане към бившия модел на Playboy Карън Макдугал, която заяви, че е имала афера с Тръмп през 2006 г. Следователите също така се опитват да докажат участие на Коен в бизнеса с таксита в Ню Йорк, както и банкова измама за над 20 милиона долара. Търсят се доказателства и за евентуални нарушения във финансирането на политически кампании.

Тръмп многократно е коментирал разследването. През април той осъди обиските като политически мотивирани, но по-късно демонстрира враждебност спрямо Коен. А преди месец нарече “немислимо” твърдението, че е са правени плащания към Макдугал.

По отношение на това дали е нарушил какъвто и да е закон при финансирането на кампаниите, Тръмп заяви "вашият любим президент, не е направил нищо лошо!”

Споразумението на Коен може да включва обещание за сътрудничество с властите, но не е ясно дали това ще помогне и за другите федерални разследвания като делото за възможна координация между президентската кампания на Тръмп през 2016 г. и Русия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна