Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Присъдата на Манафорт няма нищо общо с обвиненията за тайно споразумение с Русия

Пол Манафорт беше признат за виновен по 8 обвинения за финансови измами

| обновено на 22.08.18 в 11:55
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият ръководител на кампанията на Тръмп – Пол Манафорт беше признат за виновен по 8 обвинения за финансови измами. Делото е първото от двете срещу Манафорт. Той ще се изправи пред съда отново по обвинения в конспирация срещу страната, заговор за изпиране на пари, подаване на неверни твърдения и за действия като нерегистриран чуждестранен агент в интерес на Украйна.

Пол Манафорт, който от дълги години е известен политически експерт и ръководител на кампании, а за няколко месеца води успешната президентска кампания и на Доналд Тръмп, беше признат за виновен по осем обвинения за финансови престъпления на първа инстанция.

“Съчувствам на Пол Манафорт", каза Тръмп пред репортери. По думите му обаче, присъдата няма нищо общо с обвиненията за тайно споразумение с Русия за изборите преди две години, с което делото беше свързвано. Тръмп отново нарече разследването за руска намеса "лов на вещици".

Съдебните заседатели обсъждаха обвиненията към Манафорт пет последователни дни. Прокурорите заявиха, че Манафорт е укрил доходи, получени от политическата си работа в чужбина, и в същото време чрез измама е получил милиони от банкови заеми. 69-годишният Манафорт се е признал за виновен по всичките 8 обвинения за финансови измами.

Съдът обаче не успя да вземе решение по 10 други обвинения, за които заседателите не постигнаха съгласие. Прокурорите ще трябва да решат в срок до 29 август дали ще се откажат от тях.

Но и сега Манафорт е изправен пред максимална присъда от 80 години затвор. Неговият адвокат благодари на съдебните заседатели за "дългата и упорита дискусия" и заяви, че клиентът му е получил справедлив процес.

Присъдата обаче е част от зашеметяващ удар от две лоши новини за Белия дом, тъй като и Майкъл Коен, бившият адвокат на президента, се призна за виновен в Ню Йорк – също по обвинения за финансови измами, както и за нерегламентирани плащания на жени, които твърдят, че са имали сексуални връзки с Тръмп.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна