Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп вини бивш адвокат, че измисля истории заради сделка

Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп атакува днес бившия си адвокат Майкъл Коен, който го забърка във финансови нарушения в изборната му кампания, като го обвини, че измисля истории, за да получи сделка с прокуратурата, предаде АФП.

Дългогодишният личен адвокат на Тръмп му нанесе силен политически удар във вторник, когато се призна за виновен пред съд в Ню Йорк по 8 обвинения, включително за две незаконни плащания в предизборна кампания, и забърка президента в нарушенията.

Коен заяви, че платил на две жени, за да мълчат за любовните си афери с Тръмп по указание на „кандидат за федерален пост“ т.е. сегашния президент.

В първата си реакция на този удар Тръмп заяви в серия от постове в Туитър, че финансовите нарушения, които направил Коен, „не са престъпление“.

„Майкъл Коен се призна за виновен по две обвинения за изборни финансови нарушения, които не са престъпление“, написа Тръмп, като добави, че президентът Обама имал голямо финансово нарушение, което лесно било разрешено.

Президентът имаше съвсем друг коментар за бившия шеф на предизборната му кампания Пол Манафорт, който също във вторник бе признат за виновен от жури във Вирджиния по 8 обвинения за данъчни и банкови измами.

Тръмп нарече Манафорт „смел мъж“, като посочи, че се чувства зле заради него и чудесното му семейство.

„За разлика от Майкъл Коен, той отказа да се пречупи – да измисля истории, за да получи сделка".

Коен сключи сделка с прокуратурата, като се призна за виновен по част от повдигнатите обвинения, за които можеше да получи 65 години затвор. Със споразумението може да получи максимум 5 години и 8 месеца.

„Ако някой търси добър адвокат, силно бих препоръчал да не прибягва до услугите на Майкъл Коен“, написа Тръмп.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна