Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на Фронтекс: Трябва да засилим експулсирането на чужденци с неуреден статут

Директорът на Фронтекс Фабрис Леджери
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските държави трябва да засилят експулсирането на чужденци с неуреден статут, тъй като в противен случай "няма да решим проблема с мигрантите", каза в интервю директорът на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс Фабрис Леджери, цитиран от "Франс прес". 

Броят на мигрантите, които са незаконно на европейска земя, не спира да нараства, като през последната година са експулсирани 151 000 души при 204 700 незаконни влизания, каза Леджери и допълни: 

"Ако продължаваме така, изпращаме косвено послание на потенциалните мигранти: "Опитвайте на всяка цена да влезете в Европа, тъй като дори да ви хванат, имате всички шансове да останете". 

Леджери каза още, че нелегалните мигранти създават в някои квартали форма на паралелно общество, които съществуват в черната икономика, където законът не се прилага, а това е нетърпимо в правова държава. 

Ръководителят на Фронтекс призова също държавите да хармонизират правилата и процедурите си за експулсиране, което предполага решение за експулсиране, взето от държава в Шенген, да може да бъде приложено в друга, ако чужденецът междувременно е преминал от държава в държава. "В противен случай сме задължени всеки път да започваме процедурата отначало", предупреди Леджери.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна