Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациенти с ТЕЛК ще обжалват пред Върховния съд новата Наредба за медицинската експертиза

Снимка: БГНЕС

Пациенти с решения от ТЕЛК ще обжалват пред Върховния административен съд новата Наредба на Министерство на здравеопазването за медицинската експертиза. Това съобщи за "Хоризонт" Павлина Григорова, според която новите правила за изчисляване на процента нетрудоспособност ще намалят ТЕЛК - а им , защото инвалидността ще се определя от основното заболяване:

"На сто процента ще обжалвам цялостно медицинската експертиза. Първо ще депозирам моята жалба, плюс жалбите на мои побратими и посестрими със сходна на моята съдба в Министерството на здравеопазването на 29-и сутринта. Паралелно с това ще заведем колективен иск във ВАС за същата наредба и тръгваме на борба за собствените си права".

Според Ангелина Бонева от Центъра за защита правата в здравеопазването, новата наредба няма да спре фалшивите телкове:

"За да хванеш някой, който прави някакви схеми, не трябва по никакъв начин да рефлектира върху реално болните български граждани и техните семейства. Когато говорим за тежки социалнозначими хронични заболявания, какъв е смисълът да издадеш експертно решение за увреда за две години? Да игнорираш придружаващите заболявания е абсурдно!".

До момента хората с увреждания са събрали над 20 индивидуални жалби.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна