Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Случаят с имигрантите на кораба „Дичоти” се разследва от италианската прокуратура

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Девети ден в пристанището на Катания продължава одисеята с кораба на италианската брегова охрана „Дичоти” със 150 имигранти на борда. Има забрана на вътрешния министър Матео Салвини те да слизат от него. Той разреши това само за децата.
Поради забраната тези хора, в по-голямата си част от Еритрея, да слизат от кораба прокуратурата на Агриджено води разследване засега срещу неизвестни лица за предполагаемо отвличане и незаконен арест. Прокурорът Луиджи Патронаджо ще се срещне във вътрешното министерство със служители за изясняване защо имигрантите са задържани без решение на магистратурата и да се идентифицират лицата, отговорни за нарушенията.

Междувременно, вътрешният министър Матео Салвини нареди да бъде извършена на борда на „Дичоти” идентификация на имигрантите, убеден твърдо в своята линия. От кораба отправиха призив към имащите отношение вътрешно, транспортно, външно и на отбраната министерства и към прокуратурата „Антимафия” хората да бъдат по-скоро свалени, защото положението е критично.

От Европа отказаха съдействие на Италия заради намалелия поток от имигранти към страната, а заплахата на вицепремиера Луиджи Ди Майо Италия да не дава годишния си дял към блока бе определена като демагогия. Външният министър Моаверо обясни, че „плащането на вноски за Европейския съюз е законово задължение".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна