Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина влиятелният американски сенатор-републиканец Джон МакКейн

Той беше един от най отявлените критици на политиката на президента Доналд Тръмп

| обновено на 26.08.18 в 11:50
Джон Маккейн

Американският сенатор Джон МакКейн - герой от войната във Виетнам, почина на 81 години в дома си в щата Аризона. Той страдаше от глиобластома - агресивена форма на мозъчен тумор, диагностицирана през юли миналата година.

На 24 август семейството на Джон МакКейн съобщи, че сенаторът е решил да прекрати лечението си, след като е надминал всички очаквания на лекарите за живот с такава диагноза.

През 2008-а той успява да спечели кандидат-президентската номинация на Републиканската партия. Тогава се явява с подгласник Сара Пейлин, но е победен от Барак Обама.

Джон Маккейн спечели уважението на обществените среди, включително на политическите си опоненти, като един от моралните стожери на американската политическа класа.

Пред американския Сенат през юли 2017-а Джон МакКейн заявява:
 
"Надявам се, че можем да разчитаме на човечността, на нуждата ни да си сътрудничим, на опората си един в друг, да се научим как отново да си вярваме, и по този начин да служим по-добре на хората, които са ни избрали".

Настоящи и бивши политици изказаха своите съболезнования за кончината на сенатора. "Изпращам своите най-дълбоки съчувствия и уважение към семейството на сенатора Джон МакКейн", написа в "Туитър" президентът на САЩ Доналд Тръмп. Бившият държавен глава Барак Обама и съпругата му Мишел припомниха, че малцина американци са били подложени на такива изпитания, през които е минал сенаторът от Аризона.

"Всички ние можем да се стремим към тази смелост, за да поставим над себе си голямото добро", написа бившата президентска двойка.

"Животът на някои хора е толкова ярък, че е трудно да си представим, че той ще свърши, заяви от своя страна бившият президент Джордж Уокър Буш.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени