Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български аспри от времето на Иван-Александър и венециански моменти сред находките в Калиакра

Монетите, открити от археолози в Калиакра
Снимка: БТА

Част от монетите, които археолози откриха в гърне в крепостта Калиакра, са български сребърни аспри, отсечени по времето на цар Иван Александър (1331-1371), съобщиха от Националния исторически музей. 

Останалите монети са били отсечени извън Търново след смъртта на Иван Александър извън Търново, а девет са от времето на Видинския управляващ Йоан Срацимир. Освен това сред откритите монети има и 20 хиперперона - едни от последните златни имперски монети, като разчетените са на Йоан V и регент Ана Савойска, Йоан VI Кантакузин, Андроник II и Андроник III. Открити са и осем златни венециански монети от същия период - "зечино д'оро", които тежат 3,5 г и са с изключително висококачествено злато от 23,5 карата. 

Находката от Калиакра съдържа също няколко от редките екземпляри на едра сребърна монета, наричана от археолозите "ставратон" и неговите малки нуминали. Сред откритите монети има и влашки с кирилски надписи и една татарска.

Археолозите са  открили съкровището в крепостта Калиакра в малко глинено гърне, скрито под подовото покритие на помещение, опожарено в края на 14-и в. Находката е от общо 957 предмета и е извършена при редовните археологически разкопки, които се осъществяват от 15 години в крепостта Калиакра.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна