Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Портрет на Найджъл Фарадж не успя да си намери купувач на традиционната лятна изложба на Кралската академия в Лондон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Портрет на Найджъл Фарадж оценен на 25 000 паунда, нарисуван от Дейвид Грифитс, не успя да си намери купувач на традиционната голяма лятна изложба на Кралската академия в Лондон. Ликът на друг виден „брекзитиър“ и евроскептик обаче бе оценен от купувач, макар и за много по-скромна сума. 

Портретът на националиста Найджъл Фарадж, с подпис на Дейвид Грифитс, бе само едно от хилядите произведения на изкуството, изложени за продажба на проведеното за 250-а поредна година престижно шоу на Кралската академия. Картината сега ще бъде върната на художника, който изрази съжаление, заявявайки, че се е надявал тя „да намери добър дом“. Грифитс каза още, че в този бранш нещата са на приливи и отливи, цените на картините, като на всичко останало, не са твърди, но, според него, Найджъл Фарадж е голяма фигура, каквото и да си мислят останалите – той е „Господин Брекзит“.

Фарадж, който наскоро обеща да се върне в политиката, за да спаси Брекзит, е нарисуван в типичното му палто в убити тонове и раирана вратовръзка. Портретът му не бе единствената картина с политическа тема на изложбата, останала непродадена. Творба на Банкси за 350 000 паунда, озаглавена „Глас за любов“, също не намери купувач. Продаде се обаче портретът на твърдолинейния консерватор Джейкъб Рийс-Мог, макар и само за 450 паунда.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна