Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денис Олегов: Пишете това, което искате, а не това, което се продава

Денис Олегов
Снимка: Иван Русланов

"Пишете това, което искате, а не това, което се продава, защото има много голяма разлика между това човек да прави изкуство и това да прави бизнес." Това каза за предаването "12+3" Денис Олегов - журналист, блогър, поет и съосновател на литературен клуб "Отвъд кориците".

Според Олегов, човек трябва внимателно да прецени дали прави бизнес или изкуство, когато пише поезия или проза, защото подходът е различен. Той смята, че когато писането ти е с цел печалба, трябва да следиш пазара, да бъдеш комерсиален, но когато целта ти е да правиш изкуство, да изкажеш своя идея, да посочиш социален проблем, да донесеш смисъл на хората, то трябва да вървиш напук на тенденциите. 

Олегов смята, че малцина са младите автори със собствен почерк, защото повечето нямат житейски опит и са склонни да подражават на тенденциите, за да бъдат издадени. 

Като съосновател на литературен клуб "Отвъд кориците", Олегов е забелязал, че човек трябва да я чете с разбиране художествената литература и във всяка история да търси поука. Според него "усетът към езика не е нещо вродено, то се придобива с годините" и начинът да се придобие е чрез четене на много книги. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна