Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Кюстендил продаде обществената баня в ромския квартал "Изток"

Община Кюстендил

Общината в Кюстендил продаде на търг единствената обществена баня в 12-хилядния ромски кв. "Изток", казаха администратори. Наддавали са двама кандидати – бизнесмен от квартала, досегашен наемател на комплекса, и дружество от Пловдив. Победителят печели за малко над 64 000 лева.

Лицензиран оценител определил първоначалната цена на комплекса с две отделения – мъжко и женско, с по 8 душа, за 64 350 лева. Банята е с 239 кв.м площ, едноетажна. Търгът печели досегашният наемател – активист от квартала – Сашо Кръстев, казаха от комисията. Той държеше обекта по договор за 5 години. Коментира се, че е създал комфорт и всички удобства, дори има оформено VIP отделение с вани за по-заможни клиенти.  

Ромската баня в Кюстендил беше открита тържествено с рязане на лента и водосвет преди десет години – през 2008 г. при управлението на Тройната коалиция. Поради въведена такса "вход" за банята повечето роми предпочитаха да се къпят с канчета и с кофа с минералната вода, която караха с каруци от чешмите по града. Тази практика продължава и до днес. Но все повече живеещи в кв. "Изток" предпочитат обществената баня, която вече става частна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна