Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстрацията на крайнодесните в Кемниц приключи без инциденти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Демонстрацията на около 900 крайнодесни привърженици в източния германски град Кемниц приключи без инциденти, съобщи полицията на провинция Саксония, цитирана от ДПА и ТАСС. Обстановката е била напрегната, но не и заплашителна. Крайнодесните протестираха срещу, според тях, бездействието на полицията към извършвани от мигранти престъпления и критикуваха властите на Саксония.

По същото време местни политици се събраха на публичен форум да обсъдят с местни жители насилието в града, след като в неделя 35-германец беше убит с хладно оръжие. Арестувани бяха двама заподозрени – сириец и иракчанин.

На форума присъстваха премиерът на Саксония Михаел Кречмер, както и повечето членове на правителството на източната провинция.

Вестник "Велт" съобщи, че иракският имигрант, който е арестуван във връзка с убийството, е кандидатствал за убежище в България, преди да дойде в Германия. Съгласно политиката на Европейския съюз, той е трябвало да бъде депортиран обратно в България, но това не е било направено, отбелязва Асошиейтед прес.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени