Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Невъзможна е скорошна среща на Нормандската четворка след убийството на Захарченко

| обновено на 01.09.18 в 18:21
Снимка: БГНЕС

Преговорите за Украйна във формата Нормандска четворка - Русия, Украйна, Франция и Германия, са невъзможни след убийството на лидера на самопровъзгласилата се Донецка република Александър Захарченко, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс:
"Ситуацията е сериозна и трябва да бъде анализирана," подчерта Лавров. 
Москва определи смъртта на Захарченко като провокация, която води до повишаване на напрежението в региона. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че все още се изяснява кой стои зад атентата, но подчерта, че убийството не спомага за процеса на уреждане на конфликта в Украйна.
“Няма какво да добавя. Това е провокация, откровена провокация, целяща срив на минските договорености. При сегашната ситуация е невъзможно да се говори за скорошна среща в нормандски формат, колкото и силно да искат такава среща нашите европейски партньори. Ситуацията е сериозна и се нуждаем от време, за да я анализираме“.
Александър Захарченко оглавяваше самопровъзгласилата се "Донецка народна република" в продължение на четири години кървав конфликт с украинското правителство. Той загина вчера при взрив в ресторант в Донецк. Сепаратистите нарекоха убийството му "терористичен акт" и си размениха обвинения с киевските власти.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени