Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР очаква преговори с "Газпром", които да доведат до по-добри условия за доставката на природен газ

Иван Иванов
Снимка: БГНЕС

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов очаква съвсем скоро да започнат преговори с руската компания "Газпром", които да доведат до по-добри условия за страната ни по договора за доставка на синьо гориво.
До това се стигна, след като руският газов гигант постигна споразумение с Европейската комисия по антимонополното дело. "Газпром" избегна плащането на огромни глоби и се задължи да продава газ на конкурентни цени на страните от Централна и Източна Европа.
Иван Иванов посочи:
""След като в официалния вестник на Европейския съюз беше публикувано решението на Европейската комисия по антимонополното дело срещу "Газпром", изтекоха десетте седмици, тоест срокът, в който "Газпром" трябваше да покани страните, засегнати от решението - това са 8 страни от Централна и Източна Европа, включително и България. По информация, която официално ни беше подадена от Европейската комисия, очаквам започване на преговори, които да доведат до по-добри условия за България в рамките на договора за доставка на природен газ от "Газпром"".
В тази връзка "Булгаргаз" е изпратила писмо до "Газпром", като се очаква до края на септември да има среща между двете газови дружества. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна