Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания и Германия се отказват от ключови искания, за да облекчат пътя за Брекзит сделка

Британската лира реагира позитивно на информацията на Блумбърг

Британското и германското правителства са се отказали от техни ключовите искания относно процеса по Брекзит в опит да облекчат пътя за сключване навреме на споразумение между Обединеното кралство и ЕС, съобщава Блумбърг.

Хора, запознати с въпроса, заявиха пред агенцията, че Германия е готова да приеме по-малко детайлизирано споразумение за бъдещите икономически и търговски връзки на Великобритания с ЕС в опит да се постигне в скоро време Брекзит сделка. Обединеното кралство е също склонно да приеме едно по-неясно формулирано изявление за намерения по отношение на бъдещите отношения със съюза, което би улеснило пътя за Брекзит сделка, допълва Блумбърг.

Според неназовани източници на агенцията, Брекзит сделката по същество може да бъде разделена на две части. На този етап и двете преговарящи страни ще се фокусират върху сделката за т.нар. „преходен период“, изтичащ през декември 2020-а година и върху техническият Брекзит, който да бъде осъществен подредено и дисциплинирано. След това и двете преговарящи страни ще се съсредоточат върху договарянето на бъдещи търговски взаимоотношения, съобщава Блумбърг, напомняйки, че досега имаше опити за постигане на по-детайлно договаряне и описание на бъдещите отношения преди крайния срок на официалния Брекзит на 29-и март 2019-а година.

Макар и все още непотвърдена, информацията на Блумбърг доведе до рязко поскъпване на британската лира в рамките на днешната търговия с 0,9% към 5-дневен връх от 1,2982 щатски долара, след като по-рано в сряда паундът се търгуваше в двуседмично дъно около 1,2786 долара. В същото време еврото се понижи с 0,5% към 5-дневно дъно от 0,8956 британски лири, връщайки рязко назад от сутрешен едноседмичен връх около 0,9015 нивото.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна