Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хорст Зеехофер изрази разбиране към протестиращите германци в Кемниц

Министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер изрази разбиране към протестиращите срещу имиграцията и бежанците германци в Кемниц. Според вестниците „Билд“ и „Ди Велт“ пред свои съпартийци той заявил, че имиграцията е майката на всички проблеми.

След среща на баварския Християнсоциален съюз (ХСС), чийто лидер е Зеехофер, вътрешният министър говорил за събитията в Кемниц със свои съмишленици.

Министърът, който бе в основата на сериозна правителствена криза през юни-юли, свързана с политиката за прием на мигранти, казал, че разбира, че хората се бунтуват като в Кемниц след убийството на 35-годишен мъж, заради което един сириец и двама иракчани бяха пратени във временния арест.

„Това не превръща тези гневни хора в нацисти“, е казал той, според участници в срещата на ХСС.

Зеехофер припомнил, че на първо място е било извършено брутално престъпление и добавил, че дебатите, които са последвали, са се отклонили от причината за тях, а именно - убийството.

Зеехофер казва това в момент, в който неговата партия се готви за избори на 14 октомври в Бавария. Там тя е застрашена да изгуби мнозинството си, докато крайната десница „Алтернатива за Германия“ може да постигне значителен пробив.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна