Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел и Зеехофер отново в задочен спор

Канцлерът Ангела Меркел с лидерът на баварския ХСС Хорст Зеехофер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел и вътрешният ѝ министър Хорст Зеехофер отново заеха различни позиции по миграционната политика.

На фона на размириците в Кемниц и предстоящите след месец местни избори в Бавария Зеехофер заяви, че „миграцията е майката на всички политически проблеми в Германия“. В интервю за телевизия RTL Меркел се дистанцира от министъра си.

Спадът на рейтинга на традиционните партии в Германия, включително на консервативната коалиция ХДС/ХСС, се дължи на миграцията, смята Хорст Зеехофер, който бе в основата на правителствената криза в началото на лятото заради миграционната политика на Германия.

Вътрешният министър разгневи опозицията, но и някои представители на коалиционния партньор, социалдемократическата партия, като заяви, че разбира вълната от недоволство в Кемниц след убийството на 35-годишен германец, извършено вероятно от мигранти.

„Разбирам хората, които са гневни и възмутени от убийството. И бих искал хората да знаят моята позиция“, заяви Зеехофер.

Канцлерът Меркел се дистанцира от това изказване на вътрешния ѝ министър и заяви в интервюто, което ще бъде излъчено тази вечер, че в страната има напрежение, предизвикано от продължаващите дебати за и против либералната бежанска политика.

Опонентите ѝ от крайнодясната „Алтернатива за Германия“ поискаха „мирна революция“. „Не приемам такива призиви“, категорична е Меркел, но остава предпазлива относно исканията на редица партии, вътрешното разузнаване да разследва „Алтернатива за Германия“. „С нея първо трябва да се справим с политически средства“, заяви Меркел.

След месец в Бавария предстоят местни избори, на които партньорите ѝ от ХСС може да загубят абсолютното си мнозинство заради възхода на „Алтернатива за Германия“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна