Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща за Сирия в Техеран на президентите на Русия, Турция и Иран

| обновено на 07.09.18 в 10:31
Техеран
Снимка: / Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Техеран днес ще се проведат тристранни разговори на най-високо равнище между Русия, Турция и Иран, посветени на уреждането на конфликта в Сирия. Това е трета поред среща между Владимир Путин, Реджеп Ердоган и Хасан Рохани.

Турското президентство обяви, че от днешните разговори очаква процес за политическо решение на конфликта.

Анкара настоява за разработване на пътна карта за провинция Идлиб и даване на възможност на цивилните да напуснат. В последните две седмици президентът Реджеп Ердоган многократно заявяваше, че бомбени удари срещу града ще доведат до „бедствие“.

В северната сирийска провинция има над 3 милиона души и Турция се опасява от нова бежанска вълна към своята територия.

Идлиб е последната провинция, контролиран от въоръжените бунтовници, включително и свързани с „Ал Каида“. Те бяха прехвърлени там от други части на Сирия, сред които Халеб (Алепо), Хомс и предградието на Дамаск Източна Гута.

Външният министър Мевлют Чавушоглу предложи съвместна разузнавателна работа за разграничаване на терористите от цивилните и тяхното елиминиране без жертви сред гражданското население.

Турция изпитва притеснения и за сигурността на своите военнослужещи в района. В рамките на тристранното споразумение за създаване на зони за деескалация, Анкара изгради 12 военни наблюдателни поста в Идлиб.

В материалите на Кремъл, подготвени за срещата, се посочва, че руският военен контингент по време на операцията в Сирия е унищожил 87 хиляди екстремисти, освободил е 141 селища и над 100 хиляди кв. км от територията на Сирия.

Освен това Русия е активно подпомага Сирия в хуманитарната област с доставката на повече от 3 хиляди тона различни товари от първа необходимост.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна