Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 14 хил. приятели на Русия се събраха край язовир "Копринка"

Снимка: БГНЕС

Над 14 000 приятели на Русия от цялата страна се събраха за 15 път край язовир "Копринка". Тази година традиционният събор на русофилите се проведе под мотото "Европа е по-силна с Русия"и беше посветен на 140-ата годишнина от края на Руско-турската освободителна война.

168 автобуса, 24 микробуса и над 1000 леки автомобила пристигнаха край язовирната стена.  

Конкурси, концерти, откриване, възстановяване и поддържане на паметници са сред дейностите на Националното движение „Русофили“, в което членуват над 30 000 души. Днешният събор край Копринка е кулминацията на проявите на движението, обобщи председателят му Николай Малинов. Пред насъбралото се множество той сподели идеята да бъде учредено международно русофилско движение.

„Тази идея е високо оценена в много страни по света, включително и в Русия, тъй като това, което ние правим, се забелязва, вижда, обръщат му внимание", каза той.

„Любовта между българския и руския народи може да устои на всяка политическа буря, на всяко тенденциозно и злонамерено преиначаване на истината“, се казва в приветствието, което президентът Румен Радев изпрати до русофилите на Копринка:

„Благодаря на участниците в националния събор, че вече 15 години показват с присъствието си тук, че нищо не може да омаловажи значението на приятелските отношения между България и Русия и доказаната съпричастност между нашите два народа“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна