Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: В четвъртък даваме оставките на тримата министри за гласуване в парламента

| обновено на 10.09.18 в 12:52
Снимка: БГНЕС


Трите министерски оставки, подадени заради катастрофата край Своге, ще бъдат внесени за обсъждане в Народното събрание в четвъртък и ще бъдат подкрепени, съобщи днес премиерът и лидер на ГЕРБ - Бойко Борисов след заседанието на коалиционния съвет с участието на "Обединени патриоти".

Той обяви и кандидатурите за овакантените постове.

"В четвъртък ще внесем в парламента трите оставки. Радвам се, че колегите дават добри оценки за свършеното от тримата министри", каза Борисов. И допълни: „Но според мен това, което е обявено вече, и като политическа отговорност, колкото и да е широка тази фраза, трябва да се понесе“.Предложените кандидатури за нови министри Петя Аврамова, Младен Маринов и Александър Манолев (от ляво надясно)

Премиерът представи и кандидатурите за постовете на министри на вътрешните работи, на регионалното развитие и на транспорта.

Александър Манолeв, който в момента е заместник-министър в Министерството на икономиката, ще оглави Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и ще заеме мястото на Ивайло Московоски. Професионалният път на Манолев започва в управлението на Националното сдружение на общините на България, където отговаря за подготовката на проектите за европейско финансиране. Назначен е за заместник-министър на туризма във второто правителство на Бойко Борисов. През 2016 година поема управлението на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Завършва професионалната гимназия по икономика и туризъм в Петрич, а висшето си образование получава в Лондонския университет, специалност „Икономика“. Специализира Управление на структурните проекти ЕС, както и Инвестиции в развиващи се пазари. 

Главният секретар на МВР Младен Маринов ще заеме поста министър на вътрешните работи на мястото на Валентин Радев. Младен Маринов е главен секретар на МВР от месец май миналата година. Преди това Маринов е заемал постовете директор на Столичната дирекция на вътрешните работи, заместник - началник на дирекцията и шеф на „Охранителна полиция“. Младен Маринов е завършил академията на МВР през 1991 година. През 2005 се дипломира по специалност "Право". По времето, когато Маринов беше директор на СДВР, полицията разкри едно от най-знаковите престъпления в последните години в София - убийството на 15-годишния Георги Игнатов в „Борисовата градина“.

Петя Аврамова поема Министерство на регионалното развитие и благоустройството след Николай Нанков. Аврамова е трети мандат народен представител от Врачанския район. В момента тя е областен координатор на ГЕРБ за Враца. Преди това е била заместник-кмет на община Враца по строителството. По професия е  инженер. Работата й като депутат се свързва с настоятелната й дейност за ремонт на важни пътища в региона, сред който главният Е 79 между Ботевград и Мездра, обходният път на Враца и отсечката за пещерата „Леденика“.

Още по темата чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна