Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реформата на правилата за авторското право отново е на дневен ред в ЕП

Реформата на правилата за авторското право в единния цифров пазар отново е в дневния ред на евродепутатите в Страсбург, които днес дебатираха по спорните моменти в директивата.

През юли предлаганият от Еврокомисията законодателен пакет беше отхвърлен в пленарната зала заради текстове, притеснили активистите за свободата в интернет мрежата. След бурни дебати, утре предстои решаващо гласуване. Комисарят по цифрова икономика Мария Габриел предупреди за последствията, ако и този път реформата не получи подкрепа:

„Това, за което трябва да си дадем равносметка, е че се намираме в решителен момент. Ако утре вотът не бъде в защита на това да отидем на преговори и да я направим тази реформа, ще загубим изключително ценно време, в което нашите създатели, авторите на музика, креативната индустрия ще продължават да не бъдат заплащани спрямо качеството на това, което предлагат. Други да печелят много от това съдържание. Това е един от въпросите - защо срещаме толкова голям отпор от страна на големите онлайн платформи срещу това предложение. Мисля, че отговорът за всички е ясен".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна