Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин защити обвинените за отравянето на Скрипал руснаци

Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двамата руснаци, заподозрени от британските власти за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му, са известни на руските власти, не са криминално проявени и са цивилни, заяви днес президентът на Русия Владимир Путин, предаде БТА.

Миналата седмица британската прокуратура обяви за издирване двама руснаци - Александър Петров и Руслан Боширов, по обвинения в опит за убийство на бившия двоен руски агент и дъщеря му с нервнопаралитично вещество от групата „Новичок“. Премиерът Тереза Мей каза, че те са служители на руското военно разузнаване (ГРУ) и действали със санкция от най-високо ниво.

„Ние, разбира се, погледнахме що за хора са те и знаем какви са. Намерихме ги“, каза Путин в отговор на въпрос на пленарно заседание на Източния икономически форум във Владивосток. „Там няма нищо особено и криминално, уверявам ви“, добави той и подчерта, че тези хора „са цивилни разбира се“.

Президентът предложи тези двама души сами да разкажат пред медиите за себе си.

След това водещият на дискусията - журналистът Сергей Брильов, покани двамата да се явят в студиото на неговото тв предаване „Новини в събота“.

След отравянето на 4 март на бившия руски шпионин Скрипал и дъщеря му Обединеното кралство и над 20 други държави изгониха общо 150 руски разузнавачи, действащи под дипломатическо прикритие. Русия изпъди същия брой дипломати. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна