Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ предлагат подновяване на търговските разговори с Китай за избягване на по-нататъшни мита

Китайското външно министерство приветства поканата за нови търговски преговори

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп ще предостави на Пекин още един шанс да се опита да бъдат избегнати нови високи тарифи върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара, след като висши американски представители са предложили на колегите си от Китай да бъде проведен нов кръг от търговски преговори по-късно този месец, съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитирайки неназовани източници, запознати с въпроса.

Висши представителите на САЩ, водени от финансовия министър Стивън Мнучин, са изпратили неотдавна покана на техните китайски колеги, включително на вицепремиера Лю Хъ, за провеждането на още една двустранна търговска среща.

Според "Уолстрийт джърнъл" поканата от министъра на финансите Мнучин е факт, тъй като някои служители от администрация на Тръмп са посочили, че усещат нова уязвимост и вероятно склонност за по-голяма гъвкавост сред китайските представители, които са поставени по натиск от високите мита. наложени от САЩ по-рано тази година и от заплахите за налагането на още повече тарифи върху вноса на китайски стоки.

В същото време повече от 85 американски индустриални организации стартираха в сряда обединение, целящо да оповести публично, че започва борба срещу търговските тарифи на президента Доналд Тръмп. Трябва да се има предвид, че митническата война на Тръмп заплашва да ескалира далеч отвъд онова, което бизнес лобитата някога са си представяли, тъй като администрацията на Белия дом се подготвя да активира въвеждането на високи мита върху вноса на китайски стоки на стойност 200 млрд. щатски долара, засягайки широка гама от продукти за интернет технологии и потребителски стоки до чанти, велосипеди и мебели.

Това води до постоянно нарастване на политическия натиск върху президента Доналд Тръмп за облекчаване на търговската война, която вече започна да притиска американските потребители и предизвика болезнени ответни мерки по отношение на износа на САЩ - при това точно преди междинните избори през ноември, на които неговата Републиканска партия рискува да загуби контрола над Конгреса.

Предвид трудния характер на търговските преговори между двете страни през изминалата година, няма гаранция, че отправената поканата ще доведе до провеждането на действителна среща, отбелязва "Уолстрийт джърнъл". Китайски представители заявиха, че са силно разтревожени от непредсказуемия процес на вземане на решение от администрацията на Тръмп и може би се колебаят да приемат поканата без да има ясен знак, че преговарящите от страна на САЩ са оторизираните да говорят от името на президента, допълва финансовото издание.

Междувременно от китайското външно министерство заявиха, че са получили поканата за нови търговско разговори със САЩ и приветства провеждането на такива преговори.

По-рано в сряда беше оповестено и ново проучване сред американските компании, имащи бизнес в Китай, според което 31,1% от тях обмислят отлагане или отмяна на инвестиционни намерения с оглед на несигурността, дължаща се на митата и търговските търкания между САЩ и Китай.

В същото време 50,8% от компаниите посочват, че те предчувстват загуба на част от печалбата с оглед на високите мита, докато 47,1% отбелязват, че се ориентират към по-високи производствени разходи.

"Американските компании страдат както от китайските ответни тарифи върху американски стоки, така и от тарифите, предназначени да навредят на китайската икономика", посочиха в съвместно изявление Американската търговска камара в Китай и председателят на Shanghai Chapter.

Проучването се основава на отговорите на 432 от компаниите, членуващи в двете търговски камари и се проведе между 29-и август и 5-и септември. Търговските камари не съобщават имената на респондентите, но според техни членове, те включват и базираните в Китай операции на американски гиганти като Apple Inc., Boeing Co. и General Motors Co.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени