Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-слабо от очакваното повишение на потребителската инфлация в САЩ през август

Потребителските цени в САЩ се повишиха през август за пети пореден месец, но годишната инфлация отслабна за пръв път през настоящата година, показват данни на Департамента по труда.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през миналия месец с 0,2% спрямо юли, когато също нарасна с 0,2%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за увеличение с 0,3 на сто.

На годишна база растежът на потребителските цени се забави през август до 2,7%, отстъпвайки от 6-годишния връх от 2,9% през предходните два месеца (най-висока инфлация в САЩ от февруари 2012 година насам) и при осреднени прогнози за увеличение с 2,8 на сто. Това представлява първо забавяне на годишната инфлация от декември 2017-а година насам.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) се увеличи на месечна база с едва 0,1% при очаквания за повишение на основната инфлация за четвърти пореден месец с 0,2 на сто.

Основната инфлация на годишна база се забави през август до 2,2% от 2,4% през юли, когато отбеляза най-силен растеж от септември 2008-а година насам. Трябва да се има предвид, че именно основният CPI индекс се следи от Фед като един от важните индикатори за състоянието на инфлацията в САЩ, която вече нарасна в последно време по-стабилно над важното целево ниво от банката от 2 на сто.

Основен двигател за ценовия растеж продължава да бъде силното нарастване на енергийните цени с 10,2% на годишна база в резултат най-вече на ръст с 20,3% на цените на бензина.

Въпреки известното отслабване на инфлацията през август, тя остава стабилно във високите нива над важния праг от 2 на сто. Това означава, че днешните данни няма да попречат на Федералния резерв да повиши основната американска лихва за трети път в рамките на 2018-а година на следващото си редовно заседание на 25-и и 26-ти септември.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!