Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акцент в Русия е интервюто на заподозрените от британските власти руснаци за случая "Скрипал". В него двамата мъже поясняват, че не са замесени в отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му, както и че дори не знаят къде е къщата му в Солзбъри, пише вестник "Взгляд".

"Заподозрените" бяха поканени предишния ден да влязат в контакт с медиите от руския президент Владимир Путин, припомня  "Аргументи недели".

Според вестник "Комерсант" обаче коментарите на Александър Петров и Руслан Боширов не са успели да притъпят конфронтацията между Русия и Запада.

Англоезичната преса пък се фокусира върху френския президент Еманюел Макрон, който признава за изтезания, извършени от френската армия по време на войната в Алжир. Става дума за мъченията, извършени от войските през 1957 г. над убития Морис Оден - тогава 25-годишен математик комунист и борец срещу колониализма, уточнява вестник  "Ню Йорк таймс".

Действията на Макрон веднага бяха порицани от бившия френски вътрешен министър Брис Ортфьо, отбелязва "Паризиен". Според Ортфьо, време е Париж да престане, цитирам, "да се разкайва за действия, извършени от предишните поколения".

Румънският вестник "Адевърул" информира, че румънският журналист Атила Биро и негов български колега от сайта Биволъ са били арестувани близо до Перник. Там те са се опитвали да установят кой се готви да гори  документи, свързани със злоупотреба с еврофондове, съобщават от Райз проджект -
румънска НПО за разследваща журналистика. Мъжете са били освободени, след като са били държани с белезници на полето в продължение на час, уточнява изданието.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна