Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет деца на мигрантски семейства от Афганистан и от Ирак са записани в основното училище в Босилеград

Снимка: Кирил Фалин

Пет деца на мигрантски семейства от Афганистан и от Ирак са записани в Босилеградското основно училище през новата учебната година, съобщиха от ръководството на учебното заведение. Три от децата са в първи клас, по едно – в четвърти и в седми клас.

Преди около две години в Босилеград, със съдействието на Общината, в център за бежанци са установили няколко семейства мигранти – около 50-60 души. Приютът е в бившата болница – част от здравния център, където тези семейства или част от тях са и досега. Някои от тях записаха децата си да учат в тукашното основно училище. 

Според предписанията на Министерството на образованието на Сърбия, мигрантчетата задължително ще изучават сръбски и английски език, а по собствен избор могат да присъстват и на часове по други предмети, пояснява директорът на училището Методи Чипев. 

През миналата учебна година в основното училище в Босилеград са учили 10 деца на мигранти, които междувременно са напуснали бежанския център в Босилеград и семействата заминали на Запад.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна