Eмисия новини
от 22.00 часа

Еврокомисар Булц: Няма да има сезонна смяна на времето, ако получим "зелена светлина"

| обновено на 14.09.18 в 15:46
Виолета Булц
Снимка: БТА

От октомври 2019 година страните-членки вече няма да сменят времето през зимата и лятото, ако се стигне до споразумение с Европейския парламент и Съвета на ЕС. Това съобщи еврокомисарят по транспорта Виолета Булц:

"След като получим "зелена светлина" от другите законодатели, което се надяваме да стане до края на тази година, вече няма да има сезонна смяна на времето от октомври 2019 година. Тази дата ще бъде последната, на която времето ще може да се смени", поясни Булц.

Всяка страна-членка може направо да реши дали да се придържа към зимното или лятно часово време, уточни тя. Еврокомисар Булц отрече, че изборът на всяка страна-членка ще създаде хаос в ЕС с мотива, че в общността има три часови зони и в момента

Изявлението на еврокомисар Булц идва след проведена анкета в страните-членки от ЕС, на която 84 на сто от участниците отговарят, че не желаят повече стрелките на часовниците да бъдат премествани. Всяка страна ще има право да реши дали да избере да се придържа към зимното или лятно часово време, като за целта трябва да изпрати официално съобщение до Комисията до април следващата година, уточни тя.

Още от