Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит благослови българите на честванията за 1125-годишнината от Преславския църковно-народен събор

| обновено на 16.09.18 в 15:10
2
Патриарх Неофит на честванията в археологическия резерват „Велики Преслав“ за 1125-годишнината от обявяването на Преслав за столица на България.
Снимка: Радио Шумен

С благодарствен молебен в Дворцовата базилика в Националния историко-археологически резерват „Велики Преслав“ започнаха честванията за 1125 годишнина от обявяването на Преслав за столица на България.

В него се включиха българският патриарх Неофит, митрополити от Светия синод, архимандрити от Сърбия и Украйна и църковен хор. В краткото си слово Негово светейшество заяви, че единството, което сме показали при празнуването на началото на съборния живот на православната ни църква, нека бъде водещ принцип за напред у нас. Защото само чрез съборното единство между църквата и народа, държавата е просперирала през вековете, утвърждавайки се върху Христовото учение до днес.

Като припомни делото на участниците в Преславския църковно-народен събор, патриархът благослови българите:

„Да бъдем честити и ние, че сме потомци на тези славни мъже и достойни българи, за които този ден беше абсолютно важен. Бог да благослови всички, които празнуват днешния ден“, каза патриарх Неофит.

Честването на 1125-годишнината от Преславския църковно-народен събор във Варненската и Великопреславска епархия започна с отслужването на Света Божествена литургия в Катедралния храм „Успение Богородично“ във Варна.

В речта си там патриарх Неофит каза, че съвременниците ни трябва да бъдат изпълнени с признателност към тези славни мъже, организирали Църковно-народния събор в Преслав преди 1125 години. За предците ни този ден е бил от огромно значение, а на нас носи вдъхновение, каза още Негово Светейшество.

В богослужението във Варна участваха членове на Светия Синод, игумени на големи български манастири, свещеници от епархията. На литургията присъстваха кметът на града Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, много миряни.

Честванията на 1125-ата годишнина от обявяването на Велики Преслав за столица днес продължават със спектакъл на ансамбъл „Българе“. От 19 часа на площада пред царския дворец в историческия резерват ще бъде пресъздадена специална хореография, посветена на събитията в Преслав.

По-рано Варненският и Великопреславски митрополит Йоан обясни защо тази годишнина е толкова важна за българите и за православието: „В църковно отношение се взема решение за езика на богослужението да бъде славянобългарски език и за изграждането на вътрешната система на църквата“.

„Това е един празник, който свързва националния ни девиз по някакъв начин в много по-ранно християнско време. Казваме, че „Съединението прави силата", но обаче може да видим, че в ранно християнската държава, народ и църква са обединени в единодействие чрез съборността в Светата църква, т.е. тя обедини двата етноса - славяни и прабългари, в един духовен народ“, обясни митрополит Йоан, припомняйки духовния смисъл на празника.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна