Eмисия новини
от 13.00 часа

Близо 100 души бяха арестувани в Турция при операции срещу привърженици на Гюлен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турските власти проведоха нови операции срещу привърженици на движението на проповедника Фетуллах Гюлен в страната. Бяха издадени заповеди за арест на близо 100 души, сред които 15 бивши военнослужещи и 15 бивши преподаватели.

Полицията в Истанбул и Измир проведе едновременни операции на множество адреси за задържане на 60 души, обвинени във връзки с движението на проповедника Фетуллах Гюлен. Рейдовете са били извършени в 17 общини в двата града.

Прокуратурата в Анкара издаде заповеди за задържане на 15 бивши подофицери от разузнавателната служба МИТ и на 15 отстранени от длъжност преподаватели. Арестуваните военни са служели в отдела за прихващане на комуникации на специалната служба (т.нар. "сигнално разузнаване"). Задържаните учители пък са използвали приложението за криптирана комуникация "ByLock", ползвано от последователите на Гюлен.

Междувременно в западния град Маниса бяха задържани още 8 души по подозрения за съпричастност към организацията на живеещия в САЩ религиозен водач, а други 7 души получиха присъди между 2 и 10 години и 6 месеца затвор от съд в централноанадолския град Кайсери. 

Още от

Мълнии погубиха 33-ма души в Индия

публикувано на 22.07.19 в 10:31