Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искат постоянен арест за четирима от задържаните за незаконен добив на дървесина

| обновено на 19.09.18 в 18:41
Снимка: Кирил Фалин

Само от началото на тази година ръководената от шефа на Регионалната горска дирекция - София престъпна група за незаконен добив и търговия с дървен материал е спечелила над четвърт милион лева. Това обявиха от специализираната прокуратура след вчерашната акция в София и Своге. Постоянен арест ще се иска за четирима от петимата задържани, уточниха от държавното обвинение.

Групата, на която е бил ръководител шефът на Регионална горска дирекция в София и членове - директорът на горското стопанство в Своге, както и още двама горски и един надзирател, действала от 2014 година. Използвала социално слаби за сеч, която представяли като санитарна. Държали в страх местното население, а за онези, които все пак се осмелели да подадат сигнал, следвали силови действия. За целта разполагали и с оръжие. Заради откритите при обиските капсул-детонатори в операцията се включили и служители на отряда за борба с тероризма, разказаха от ГДБОП и спецпрокуратурата.

Петимата живеели видимо над стандарта на държавен служител. Затова и ще ги проверява антикорупционната комисия. Прокуратурата вече знае, че само за първите десет месеца на тази година те си поделили печалба от незаконен добив и продажба на дървен материал в размер на четвърт милион лева.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев използва само суперлативи за работата на полицаи и прокурори, защото били първите, посегнали към върховете на т.нар. "дървена мафия":

"Излишно е да ви посочвам новите случаи с откритите 10 милиона евро. Задържаните под стража за пръв път в новата ни история лица, които вие журналистите и гражданите наричате олигарси. Това дело е също уникално".

"Моята прогноза е, че ако не се решат битовите и кадровите условия на съда, специализиран съд ще блокира до края на годината и не може да се очаква бързо правосъдие“, предупреди Гешев. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна