Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има нови избори в руския Далечен изток, победата на управляващите оспорена

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на централната избирателна комисия в Русия Ела Памфилова препоръча на регионалната комисия във Владивосток да анулира резултатите от изборите за губернатор на Приморския край, спечелени от кандидата на управляващата партия "Единна Русия".

Балотажът за губернатор на Приморския край беше произведен на 16 септември. Опозиционният кандидат на Комунистическата партия Андрей Ишченко водеше убедително през целия ден, но в последния момент кандидатът на управляващите от „Единна Русия“ Андрей Тарасенко излезе напред и беше обявен за победител.

По думите на Памфилова, при проверките са били констатирани множество нарушения като надписване на бюлетини в последния момент, промяна на данните в протоколите, принудително гласуване и купуване на гласове.

В една от териториалните избирателни комисии, където са постъпили протоколите от 13 секции, служители на Министерството на извънредните ситуации неправомерно са ограничили достъпа на хора под предлог, че има някакво задимяване. Това е довело до суматоха и дезорганизация в работата на комисията.

Ако вотът бъде признат за недействителен, то той трябва да бъде повторен след три месеца.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна