Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дискусията за Брекзит в Залцбург започна с взаимни подкани за компромис

| обновено на 20.09.18 в 02:49
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Позицията на Европейския съюз по въпроса за отношенията с Великобритания след Брекзит трябва да еволюира също както еволюира британската позиция. Това заяви британският премиер Тереза Мей непосредствено преди неформалната среща с лидерите на останалите 27 членки в Залцбург.

Мей подчерта, че Лондон не може да допусне каквито и да е проверки по границата на Северна Ирландия, защото те биха поставили под въпрос "конституционната и икономическата цялост" на Великобритания.

За компромис от британска страна настоя по-рано домакинът на срещата на върха - австрийският канцлер Себастиан Курц. Той подчерта, че Брюксел вече е направил първата крачка към сближение на позициите.

"Сега чакаме британците да изявят готовност за компромис, за да можем възможно по-скоро да постигнем сделка, с която да избегнем "твърд" Брекзит. Това е в наш собствен интерес, защото Брекзит без споразумение не само ще нанесе огромни вреди на Великобритания, но и Европейския съюз", изтъкна австрийският канцлер.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че споразумението за Брекзит с Великобритания е все още доста далеч, предаде Ройтерс. Официални представители от двете преговарящи страни казаха, че по-голямата част от договора за излизане на Великобритания от ЕС е завършен, но има сериозни различия относно търговските условия и границата с Ирландия. Тези различия могат да доведат и до провал в разговорите, предупредиха представителите.

Германският канцлер Ангела Меркел призова за добронамереност и уважение в преговорите между Великобритания и ЕС:

"Надявам се да приключим нещата до край - в добра атмосфера, с взаимно уважение, както и да запазим много близко сътрудничество в някои области. И по-конкретно в сферата на сигурността".

На срещата в Залцубрг 28-те членки на ЕС ще обсъдят и плана за разширяване на мандата и състава на европейската гранична агенция "Фронтекс". Планът е подкрепен от Германия, но открито против него е Унгария, която твърди, че Брюксел иска да отнеме възможността на страните-членки да охраняват границите си. Според ротационния председател на Евросъюза - австрийския канцлер Себастиан Курц, скептично настроени срещу засилването на "Фронтекс" са също Гърция, Италия и Испания.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна