Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай планира обширно намаляване на импортните мита за основни търговски партньори още през октомври

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай планира да намали средните тарифни ставки за вноса от голяма част от основните си търговски партньори още през следващия месец, съобщава Блумбърг, цитирайки два източника, запознати с въпроса. Това ще представлява ход, който ще намали разходите на китайските потребители на фона на задълбочаващата се търговска война със САЩ.

В сряда премиерът Ли Къцян заяви, че Китай ще намали допълнително митническите тарифи, но без да предостави повече подробности. Източниците на Блумбърг отбелязаха, че въпросът все още не е публично достояние.

Чрез намаляване на налозите върху импортните стоки в момент, когато властите в Пекин отвръщат с контрамерки на търговската война на Доналд Тръмп посредством по-високи мита върху вноса на някои американски стоки, Китай ще се придържа към дългосрочните си цели за увеличаване на вноса. Този ход идва, тъй като китайските власти се опитват да стимулират вътрешното потребление, за да подкрепят забавящия се икономически растеж и следват подобни съкращения на тарифите в сила от 1ви юли, отнасящи се за широк спектър от около 1500 потребителски стоки.

"Посредством по-нататъшното намаляване на данъците върху вноса Китай изпраща послание, че ще продължава да се отваря и да се реформира, без значение как протича търговската война със САЩ. Това е по-скоро ангажимент към местната и към международната аудитория. Това е жест", отбеляза пред Блумбърг Томи Си, икономист в базираната в Сингапур компания Oversea-Chinese Banking Corp Ltd.

Агенцията отбелязва, че на този етап Министерството на финансите не е отговорило на исканията за коментар на информацията.

Трябва да се има предвид, че осреднените китайски мита относно най-облагодетелстваните държави възлиза на 9,8 на сто. Правилото за най-облагодетелствана нация изисква всички страни да бъдат третирани еднакво, освен ако не са договорени специални изключения, като дори САЩ отговарят на статута на китайското финансово министерство за най-облагодетелствана нация.

Китай все още има по-високи осреднени митнически тарифи, отколкото редица от развитите икономики. Средният размер на налозите, прилагани от САЩ, е бил от 3,4% през 2017-а година и като цяло администрацията на Тръмп обвинява Китай, че е протекционистка икономика.

В сряда премиерът Ли Къцян също така подчерта, че неговото правителство няма да девалвира местната валута (китайския юан), за да увеличи износа по време на ескалиращата търговска война със САЩ. "Ние трябва да поддържаме към многостранно сътрудничество (мултилатерализъм), както и към правилата на свободна търговия", каза той и допълни: "Без значение какви промени на правилата са необходими, те биха донесли предимства. Ако има проблеми, необходимо е да се преговаря за тяхното решаване".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна